Ημερομηνία κατάθεσης 6/11/2008 και από 22/12/2008 Nόμος του κράτους
Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι 10 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός επανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα που βρισκόταν, πριν ξεκινήσει. "ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ"
18 Νοε 2008
Ν.3730/2008 (ΦΕΚ A 262/22.12.2008 ): Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις
Ημερομηνία κατάθεσης 6/11/2008 και από 22/12/2008 Nόμος του κράτους
30 Ιουν 2008
Πολλοί έκοψαν το κάπνισμα μετά το μέτρο της απαγόρευσης στη Βρετανία
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των καπνιστών που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν περίμενα τόσο μεγάλο αντίκτυπο», δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουέστ, διευθυντής του Ινστιτούτου.
Αυτή ήταν και η πρώτη, λεπτομερής μελέτη στον κόσμο σχετικά με το πως μπορεί η απαγόρευση να επηρεάσει τα ποσοστά των καπνιστών χωρίς τη συμβολή άλλων μέτρων για τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως η αύξηση στο φόρο εισαγωγής καπνού, πρόσθεσε.
Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις 32.000 ανθρώπων στην Αγγλία στη διάρκεια των εννέα μηνών πριν από την επιβολή του μέτρου και στους εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 1.6% την περίοδο πριν από την επιβολή του μέτρου και κατά 5.5% μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Βάσει αυτών των στοιχείων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά την εφαρμογή του μέτρου 400.000 άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα.
Σύμφωνα με στοχεία της βρετανικής κυβέρνησης, το κάπνισμα ευθύνεται για 87.000 θανάτους κάθε χρόνο, μόνο στην Αγγλία. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2010 να έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών στο 21% ή και λιγότερο.
Η υπουργός Δημόσιας Υγείας Ντον Πριμαρόλο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να καταργήσει τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης τσιγάρων και τις διαφημίσεις καπνού στα καταστήματα πώλησης εφημερίδων.
πηγή : kathimerini.gr
31 Μαΐ 2008
31 Μαϊου:Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος
Η Ελλάδα κατακτά επί χρόνια τον τίτλο της "πρωταθλήτριας Ευρώπης" στο κάπνισμα. Είναι, μάλιστα, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος όχι μόνο στους ενηλίκους αλλά και στα αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας.Οι Έλληνες επιστήμονες προτείνουν απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα ταξί και στα μέσα συγκοινωνίας, στους σταθμούς των τρένων, στα λεωφορεία, ακόμη και στις παραλίες, δραστικά μέτρα στα οποία όμως θεωρείται μάλλον δύσκολο να πειθαρχήσουν οι Έλληνες. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν πρέπει να ποινικοποιηθεί η χρήση του. Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός μιλά για μέτρα κατά όσων προάγουν το κάπνισμα, χωρίς ωστόσο να τάσσεται υπέρ της ποινικοποίησης ή των προστίμων, άποψη που διατυπώθηκε από μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε συνέντευξη τύπου. Το σίγουρο είναι ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο το χρήστη αλλά και τους γύρω του και δυστυχώς η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι θλιβερή, με ολοένα και πιο νέα παιδιά εθίζονται στο καπνό. Μάλιστα, νεότερες μελέτες έδειξαν οτι τα έμβρυα που εκτίθενται στο καπνό αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά στη παιδική ηλικία και δεν αναζητούν κοινωνικές συναναστροφές. Πάντως, η εμπειρία απο την απαγόρευση του καπνίσματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξε οτι ο αριθμός των νέων και των εθισμένων καπνιστών μειώθηκε δραστικά.
Έρευνες δείχνουν ότι το 15% των μαθητών δοκιμάζει για πρώτη φορά τη γεύση του τσιγάρου στην ηλικία των 10 ετών, στην ηλικία των 14 οι μισοί έχουν καπνίσει έστω μια φορά ενώ στην Γ' Λυκείου ένας στους τρεις μαθητές είναι ήδη συστηματικός καπνιστής.Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Βασίλης Πυργάκης, τόνισε ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα κάθε χρόνο είναι περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στα ναρκωτικά, το AIDS, το αλκοόλ και τα ατυχήματα μαζί.Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα ένας καπνιστής που παθαίνει έμφραγμα έχει 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποιον που δεν καπνίζει.Οι καπνιστές έχουν δύο έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το μη καπνιστή ενώ οι άνδρες 40-60 ετών που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.Επιπλέον, το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου κυρίως στο στόμα, το λάρυγγα, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες και το στομάχι. Ευθύνεται επίσης για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος, τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τη γήρανση.Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
πηγή : http://www.madata.gr/index.php?news=3475
29 Μαΐ 2008
Δολοφόνος των νέων το κάπνισμα
Το 30% όλων των θανάτων στο δυτικό κόσμο, σε άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών αποδίδεται στην επικίνδυνη αυτή συνήθεια. Κατά κανόνα, οι καπνιστές ζουν 13 με 14 χρόνια λιγότερο από ό,τι οι μη καπνιστές.
Αν ένας καπνιστής πάθει έμφραγμα, η πιθανότητα να πεθάνει αιφνίδια είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ένας μη καπνιστής. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα.
Οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν ένα νέο έμφραγμα μέσα σε 10 χρόνια σε σύγκριση πάντα με αυτούς που το έχουν διακόψει. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 95% των ατόμων κάτω των 35 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεγάλη μελέτη της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, με έδρα το ‘ΑΤΤΙΚΟΝ’ Νοσοκομείο, η οποία ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Δημήτριος Κρεμαστινός, διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
Η χώρα μας – τόνισε – παρά την έντονη και με όλους τους τρόπους ενημερωτική εκστρατεία κατά του καπνίσματος που πλέον δεν επιτρέπει σε κανέναν να επικαλεστεί άγνοια για το ότι το κάπνισμα σκοτώνει, κρατά δυστυχώς τα σκήπτρα του πρωταθλητισμού στην Ευρώπη (και ‘βελτιώνει’ συνεχώς τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη...) όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου) βρίσκει τη χώρα μας να ανήκει στα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν ακόμα επιτύχει την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
Υπάρχει βέβαια υπόσχεση του υπουργείου Υγείας ότι το μέτρο αυτό θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοσθεί από 1.1.2010. Όμως, αν και ήδη έχουν νομοθετηθεί μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση του καπνίσματος στα νοσοκομεία ή στα εστιατόρια με υποχρέωση ο μισός χώρος του εστιατορίου να ανήκει στους μη καπνιστές, όλα αυτά μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανενεργά.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης και υλοποίησης πολιτικής απόφασης, κατά τα πρότυπα και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών – εταίρων μας’, κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.
‘Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους μεγάλους στα προϊόντα του καπνίσματος’, τόνισε ο καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας, διευθυντής Κέντρου Κλινικής Έρευνας και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει βρεθεί ότι παιδιά που ζουν στο ίδιο περιβάλλον με ενήλικες που καπνίζουν, παθαίνουν πιο συχνά καρκίνο και υποφέρουν πιο συχνά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος σε σχέση με αυτά που ζουν σε περιβάλλον που δεν υπάρχουν καπνιστές. Οι συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιο εκτεταμένες απ’ ό,τι μπορούμε να φαντασθούμε. Εργασίες έδειξαν ότι νικοτίνη ανιχνεύεται στις τρίχες νεογνών που γεννήθηκαν ακόμη και από μητέρες που δεν κάπνιζαν. Φαίνεται λοιπόν πως οι βλαβερές συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά αρχίζουν πριν ακόμα γεννηθούν, υπογράμμισε ο ομιλητής.
Μελέτες
Πρόσφατες μελέτες (Μάιος 2008) από το Ohio State, ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η επίδραση του παθητικού καπνίσματος στα νήπια (ηλικία 2-5 ετών) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, πρόσθεσε ο κ. Μπουντούλας.
Με τον ίδιο βαθμό έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα, τα νήπια απορροφούν έξι φορές περισσότερη νικοτίνη από τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα νήπια δεν καπνίζουν, αλλά το κάπνισμα των γονέων έχει την ίδια ή μεγαλύτερη επίδραση σε αυτά από ό,τι έχει στους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί η εισπνοή του καπνού στα νήπια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στους ενήλικες.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη από την Καλιφόρνια, ΗΠΑ, σε ενήλικες έδειξε ότι η έκθεση σε περιβάλλον παθητικού καπνίσματος μόνο για 30 λεπτά είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και των αγγείων τουλάχιστον για 24 ώρες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι τα αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού που είναι υπεύθυνα για διόρθωση πιθανής βλάβης που θα συμβεί στα αγγεία, είχαν χάσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της ικανότητας τουλάχιστον για 24 ώρες.
Κάπνισμα ένα μήνα πριν και κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια (Center for Diseases Control, ΗΠΑ, Μάιος 2008).
Για τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Β. Ν. Πυργάκης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κορίνθου. Οι Έλληνες, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι οι βαρύτεροι καπνιστές στον κόσμο, με μέση ετήσια κατανάλωση 3.000 τσιγάρων ανά άτομο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Economist. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι στις 18 από τις 20 πρώτες θέσεις βρίσκονται Ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη σε πολλές χώρες έχουν ψηφισθεί Νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα όχι μόνο στους χώρους εργασίας, αλλά και σε όλους τους Δημόσιους χώρους (Γραφεία, Καταστήματα, Εστιατόρια, Μπαρ, Καφετέριες, Ντίσκο κλπ), προβλέπονται μάλιστα σοβαρές ποινές για τους παραβάτες καπνιστές αλλά και τους ιδιοκτήτες ή διευθυντές των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου επίκειται και στην χώρα μας η λήψη αντίστοιχων νομοθετικών πρωτοβουλιών από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Γεγονός είναι ότι η απόδοση των μέτρων αυτών απαγόρευσης του καπνίσματος έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί. Όμως νεώτερα επιστημονικά στοιχεία καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ιταλικό ‘θαύμα’
Συγκεκριμένα, νομοθετικό πλαίσιο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους Δημόσιους χώρους ισχύει στην Ιταλία από τις 10 Ιανουαρίου 2005.
Στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου του έγκριτου περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Circulation δημοσιεύτηκε ένα πολύ σημαντικό άρθρο για ‘τα αποτελέσματα της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιταλία στη συχνότητα των Οξέων Στεφανιαίων Συμβαμάτων’.
Σύμφωνα με τους Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου στην Ιταλία διαπιστώθηκαν τα εξής:
* Βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων (μείωση της μέσης συγκέντρωσης μικρών και πολύ μικρών σωματιδίων). * Μειώθηκε η ανιχνευόμενη ποσότητα Νικοτίνης στα ούρα των μη καπνιστών εργαζομένων στους χώρους αυτούς. * Μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών, κυρίως ανδρών, αλλά και γυναικών. * Μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση τσιγάρων, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση προϊόντων που υποκαθιστούν την Νικοτίνη. * Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός εισαγωγών στα Νοσοκομεία, καθώς και ο αριθμός θανάτων εκτός και εντός Νοσοκομείων. * Διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των Οξέων Στεφανιαίων Συμβαμάτων σε όλες τις ηλικίες εκτός των Υπερηλίκων (άνω των 75 ετών) . * Περισσότερο ωφελημένοι ήσαν οι σχετικά νεώτεροι (35-64 ετών), οι άνδρες και τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου’.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία, κατέληξε ο κ. Πυργάκης, προσθέτοντας πως επειδή στη χώρα μας η Στεφανιαία Καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου, ακόμα και μικρή ελάττωση της συχνότητάς της, σαν αποτέλεσμα της Νομοθετικής απαγόρευσης του καπνίσματος, θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία.
Τέλος, οι ομιλητές ανέφεραν ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στις 31/5/2008 οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ειδική εκδήλωση και συναυλία της ορχήστρας ‘Μίκης Θεοδωράκης’ όπου ο τιμώμενος συνθέτης μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες θα διακηρύξουν την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου αμέσως.
Του Δημήτρη Καραγιώργου πηγή: http://www.iatronet.gr/ (Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαϊου 2008)
18 Μαΐ 2008
Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1 Ιανουαρίου 2010
Στο υπουργείο εκτιμούν ότι τα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος που ελήφθησαν το 2002, δεν ήταν αποτελεσματικά και με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους που είναι κλειστοί ή στεγασμένοι.
Σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.
Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ.
«Καμπάνα» 300 ευρώ θα επιβάλεται στους «θεριακλήδες» που καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες».
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους και της εισόδου σε μπαρ όσων είναι μέχρι 18 ετών.
13 Μαΐ 2008
Ποτέ δεν είναι αργά για διακοπή του καπνίσματος
Υπολογίζεται ότι 5 εκατ. πρόωροι θάνατοι, το 2000, οφείλονταν στο κάπνισμα. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι που οφείλονται στο τσιγάρο, θα φτάσουν σε 10 εκατ. ετησίως, στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες. Προηγουμένως, δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία του κάποιος που διακόπτει το κάπνισμα.
Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κάπνισμα μπορεί να περιοριστούν τα πέντε πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ που έκαναν την έρευνα, εξέτασαν στοιχεία 100.000 γυναικών. Σε διάστημα 24 ετών 12.483 από αυτές πέθαναν. Οι ερευνητές εξέτασαν ποιες ήταν καπνίστριες, ποιες είχαν διακόψει το κάπνισμα και ποιες δεν κάπνισαν ποτέ.
Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε κατά 13% μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια διακοπής του τσιγάρου, σε σχέση με τον κίνδυνο ανθρώπων που συνέχιζαν να καπνίζουν.
Σχετικά με τις αιτίες θανάτου, οι περισσότερες μειώσεις ποσοστών φάνηκαν σε διάστημα πέντε ετών όσον αφορά τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Όσον αφορά τον θάνατο από νόσους του αναπνευστικού, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 18% τα πέντε έως δέκα χρόνια κατά τη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
πηγή: http://www.iatronet.gr/
8 Απρ 2008
Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το κάπνισμα και του Εθνικού Σχεδίου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις, που έχουν στην υγεία, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αβραμόπουλου:
«Καλωσορίζω πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά, που είναι σήμερα κοντά μας και που μας ενισχύουν σε κάτι πολύ σημαντικό, που έχουμε να ανακοινώσουμε. Και φαντάζομαι, ότι σήμερα το μήνυμά τους, μιας και το θέλουν οι ημέρες, είναι… να βάλουμε «βέτο στο κάπνισμα»!
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, γιατί όλος ο κόσμος γιορτάζει την υγεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις.
Και βέβαια, η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαντική προσπάθεια, για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουμε την επιστημονική κοινότητα, να αναπτύξουμε συνέργιες και συνεργασίες, που θα δημιουργήσουν αυτό το οποίο όλοι θέλουμε, έναν σύγχρονο κοινωνικό πολιτισμό.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό κράτος.
Χρειαζόμαστε -και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε- διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας.
Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα στοχεύσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών και θα ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ποιότητα στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.
Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να αλλάξουμε στάσεις ζωής και συμπεριφορές.
Δεν αρκούν μονάχα οι νόμοι, χρειάζεται και ο ίδιος ο πολίτης να συμμετέχει από μόνος του αλλά και μέσα από τα οργανωμένα κινήματά του.Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που να προνοεί και μία πολιτεία που να ενδιαφέρεται.
Στις αρχές του 21ου αιώνα και σε μία εποχή που σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγή, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στις εργασιακές σχέσεις και στον τρόπο ζωής χρειαζόμαστε το κράτος που μπορεί να κατοχυρώσει τα νέα κοινωνικά δικαιώματα της εποχής μας.
Και μπορούμε να μιλήσουμε για νέα κοινωνικά δικαιώματα, γιατί ζούμε σε ένα νέο επαναστατικό κόσμο που επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία και την συνοχή των κοινωνιών μας.
Σε έναν κόσμο, όπου η εξάρτηση ως κοινωνικό και βιολογικό φαινόμενο γίνεται τρόπος ζωής για τους πολίτες των ανεπτυγμένων κοινωνιών.
Σε ένα κόσμο, που οι νέοι άνθρωποι έρχονται ολοένα και πιο γρήγορα σε επαφή με την σεξουαλική εμπειρία και που η άγνοια εύκολα μετατρέπεται σε επιδημία.
Σε ένα κόσμο που ο εντατικός ρυθμός των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει δραματικά την κατάσταση της ψυχικής υγείας των πολιτών.
Σε ένα κόσμο, που η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και προτύπων οδηγεί στην εμφάνιση νέων επιδημιών, όπως η παιδική παχυσαρκία και η νευρική ανορεξία. Σε μία κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας που επαναστατικοποιεί διαρκώς φαρμακευτικές και θεραπευτικές λύσεις.
Σε μία παγκόσμια κοινωνία, που σηματοδοτείται από το μεταναστευτικό ρεύμα με όλες τις προκλήσεις που φέρνει για τη δημόσια υγεία αλλά και για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν τα εθνικά συστήματα υγείας για να κατοχυρώσουν την υγειονομική ασφάλεια και δημοκρατία.
Σε ένα φυσικό περιβάλλον, που αλλάζει κλίμα με καθοριστικές επιπτώσεις στη δομή των διεθνών σχέσεων και στην κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Απέναντι σε αυτές τις συγκλονιστικές αλλαγές που βιώνει όλος ο κόσμος μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού.
Τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη οφείλουν να αναπτύξουν ισχυρή και σύγχρονη πολιτική δημόσιας υγείας.
Από την πολιτική δημόσιας υγείας που θα αναπτύξουμε εξαρτάται η ύπαρξη αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η κατοχύρωση των νέων κοινωνικών δικαιωμάτων σε μία νέα παγκόσμια εποχή.
Μία πολιτική δημόσιας υγείας που προασπίζει ενεργητικά το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή από συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να καλλιεργήσουν συμπεριφορές και στάσεις ζωής που απειλούν τη δημόσια υγεία.
Μία πολιτική που εγγυάται το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την πρόληψη, που δεν σιωπά αλλά τολμά να μιλήσει για τα σύγχρονα προβλήματα της δημόσιας υγείας χωρίς να δαιμονοποιεί και να τρομοκρατεί.
Μία πολιτική που καλλιεργεί υπεύθυνες στάσεις ζωής και που ενεργοποιεί την συμμετοχή των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μία πολιτική που δεν φοβάται το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος αλλά που έχει ως κυρίαρχη αξία της την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Κυρίες και Κύριοι,
Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αφιερώσει την παγκόσμια μέρα υγείας στην επίδραση των αλλαγών που παρατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον στην κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Και πράγματι τίποτα δεν είναι πιο επίκαιρο για τη δημόσια από τη νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Από τις κλιματικές αλλαγές, την προστασία των υδάτινων πόρων, την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία των πολιτών από την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Σήμερα λοιπόν, που η παγκόσμια κοινότητα της υγείας στρέφει την προσοχή της, στην σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση δύο νέα Εθνικά Σχέδια Δράσης:
To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία.
Και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος.
Δύο σχέδια δράσης που αφορούν άμεσα στη διαφύλαξη και προάσπιση υγιεινού περιβάλλοντος.
Δύο μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που εναρμονίζουν την πολιτική δημόσιας υγείας στην χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χαράσσουν ενεργητικές πολιτικές για την άρση της αυθαιρεσίας και την υπεράσπιση του μέγιστου αγαθού της ζωής.
Από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία ξεχωρίζουμε δύο παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν ριζικά την ανταπόκριση του Υπουργείου μας στη νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα:
· Πρώτον, η ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των δεικτών της περιβαλλοντικής υγείας, στον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο και στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους.
· Και δεύτερον, η άμεση ενεργοποίηση του Κεντρικού Εργαστηρίου της Δημόσιας Υγείας με στόχο την εργαστηριακή υποστήριξη των περιβαλλοντικών ελέγχων και την υποστήριξη της επιδημιολογικής επιτήρησης και της επιδημιολογικής διερεύνησης των λοιμωδών νοσημάτων.
Κυρίες και Κύριοι,
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα εξακολουθεί και παραμένει ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας.
Δεν νοείται να μιλάμε για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον όταν εξακολουθούμε στην χώρα μας και συμβιβαζόμαστε με την πρακτική του παθητικού καπνίσματος και με τον μολυσμένο αέρα από καπνό.
Απέναντι σε αυτούς που έμμεσα υποστηρίζουν την παντοδυναμία της «οικονομίας της νικοτίνης».
Εμείς προτάσσουμε:
Το δικαίωμα στη ζωή, χωρίς εξάρτηση.
Το δικαίωμα να μπορούμε να εργαζόμαστε και να διασκεδάζουμε χωρίς να διακυβεύουμε τη ζωή μας.
Την αναγκαιότητα να προστατέψουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία από την κατάρρευση.
Την αναγκαιότητα να προστατέψουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας και την κοινωνική συνοχή του τόπου από την «γενοκτονία» που προκαλεί η καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος.
Απέναντι, σε αυτή τη μέγιστη πολιτική πρόκληση το Υπουργείο Υγείας δεν μένει αδρανές.
Ήρθε η ώρα, ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να τολμήσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ως ενεργή κοινωνία των πολιτών στη διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της ζωής.
Να προστατέψουμε τα παιδιά, τους νέους που είναι το αύριο του τόπου, από μία συνήθεια που σκοτώνει.
Να δώσουμε οριστικά τέλος στην απαράδεκτη πρακτική του παθητικού καπνίσματος που απειλεί αναφαίρετα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και που οι κύριες διατάξεις του θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, δημιουργούμε για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση πώλησης και προώθησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.
Και λέω ότι δημιουργείται για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας, διότι ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε ποτέ. Βήματα έγιναν, προσπάθειες έγιναν. Και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν προσπάθησαν, μέτρα ελήφθησαν αλλά όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, για να προστατέψουμε την ίδια μας τη ζωή. Για να προστατέψουμε τα νέα παιδιά μας. Διότι ήδη τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Με το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος που καταθέτουμε, καθιστούμε τον αντικαπνιστικό αγώνα εθνικό στόχο και περιγράφουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Στρατηγικός και θεμελιακός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η σταδιακή προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η κατάκτηση του δικαιώματος για απόλυτα καθαρό αέρα από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές συμπολίτες μας.
Εξάλλου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχουμε απέναντι μας μόνο την αυθαιρεσία.
Τους καπνιστές τους έχουμε δίπλα μας γιατί πάνω από όλα αυτοί αναγνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και γιατί αναζητούν εδώ και καιρό από την οργανωμένη πολιτεία ένα πακέτο μέτρων που θα τους στηρίξει στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να ξεπεράσουν την εξάρτηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Απέναντί μας, αγαπητοί φίλοι, έχουμε μόνο το άναρχο τοπίο και την προσβολή των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων.
Απέναντί μας έχουμε μόνο αυτούς που εξακολουθούν και προωθούν πρότυπα ζωής, που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων εμπορεύονται την εξάρτηση.
Σας διαβεβαιώ ότι στην προσπάθεια που κάνουμε για να θεμελιώσουμε μία σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας δεν θα σκοντάψουμε πάνω σε ημίμετρα.
Και κανείς δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει μπροστά στην απόφασή μας να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Στο όνομα της κοινωνίας, του κοινωνικού μας πολιτισμού.
Δεν θα μας αλλάξει πορεία το λεγόμενο -και κατά τη γνώμη μου περιβαλλόμενο από μύθους- πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνησή μας έχει εξάλλου αποδείξει έμπρακτα ότι στην μεταρρυθμιστική της πολιτική έχει ορίζοντα μόνο το μακροπρόθεσμο όφελος της κοινωνίας μας.
Στην ενημερωτική εκστρατεία που ξεκινούμε σήμερα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας και που ως στόχο έχει την καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος ως κεντρικό μήνυμα έχουμε το «Αναπνέουμε ελεύθερα. Είναι δικαίωμά μας.»
Ας το κατοχυρώσουμε λοιπόν όλοι μαζί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.
Ας δημιουργήσουμε αυτή τη δύναμη πυρός της κοινωνικής επιστημονικής και πολιτικής συμμαχίας. Για να δώσουμε τέλος σε μια συνήθεια, η οποία δεν τιμά τον κοινωνικό μας πολιτισμό.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την κοινοτική νομοθεσία. Θα το κάνουμε, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί το υπαγορεύει η συνείδησή μας και το χρέος μας.
Θα το κάνουμε γιατί το θέλουμε. Είναι υποχρέωσή μας και αυτήν αντιλαμβάνεται η πολιτεία και την αναλαμβάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Σε αυτό τον ωραίο αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί και όπως είπα στην αρχή, απευθυνόμενος στα παιδιά, το σύνθημά μας είναι και κάτι παραπάνω: «Βέτο στο κάπνισμα».
Τελευταία τροποποίηση 2008-04-08 02:47 PM
© ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
23 Ιαν 2008
22 Ιαν 2008
Παθητικό κάπνισμα
- Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 19.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο.
- Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις.
- Το 85% του καπνού από τα τσιγάρα παράγεται ανάμεσα στις ρουφηξιές.
- Δεκαπλάσιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν από την εισπνοή καπνού τσιγάρων που καπνίζουν άλλοι, στο σπίτι ή στη δουλειά.
- Η καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος σημαίνει μείωση του καρκίνου κατά 8%.
Πώς να μην αρχίσετε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ο ένας στους δέκα καπνιστές βλέπει το προσδόκιμο επιβίωσής του να μειώνεται κατά 20 χρόνια. Εκτός από ορισμένα είδη καρκίνων, το κάπνισμα ευθύνεται επίσης για πολλές παθήσεις.Το κάπνισμα είναι δαπανηρό! Είτε τα αγοράζετε σε πακέτο, είτε τα στρίβετε, τα τσιγάρα μπορούν να μειώσουν γρήγορα έναν προϋπολογισμό και να δημιουργήσουν χρέη σε ένα νεαρό άτομο ή σε μια οικογένεια. Όσον αφορά τις παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, οδηγούν σε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας οι οποίες πληρώνονται από τους φορολογούμενους και τα κρατικά συστήματα υγείας.Το κάπνισμα αλλοιώνει! Μειώνει τη γεύση και την όσφρηση.Το κάπνισμα βλάπτει το σώμα σας εσωτερικά και εξωτερικά ! Το κάπνισμα οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα και μειώνει τόσο τις αθλητικές όσο και τις σεξουαλικές επιδόσεις, δημιουργεί ανδρική ανικανότητα και στις γυναίκες, προκαλεί εξωμήτρια εγκυμοσύνη, αποβολές και διαταράσσει την ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, το κάπνισμα κάνει τα μαλλιά θαμπά και αφυδατώνει το δέρμα, το οποίο αποκτά φαιά απόχρωση.Το κάπνισμα είναι ναρκωτικό! Το κάπνισμα δημιουργεί σύντομα εξάρτηση από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγετε. Το πρώτο τσιγάρο, που συχνά το ανάβουμε για χάρη της παρέας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.Το κάπνισμα είναι μια ανοιχτή πόρτα προς άλλες εξαρτήσεις! Η πλειονότητα αυτών που είναι εξαρτημένοι από το οινόπνευμα ή από άλλα ναρκωτικά –είτε αυτά είναι μαλακά (χασίς, κάνναβη) είτε σκληρά– ξεκίνησε με την εξάρτηση από τον καπνό.Το κάπνισμα είναι βλαβερό για όσους βρίσκονται κοντά στον καπνιστή! Πέρα από την ενόχληση που υφίσταται η οικογένεια του, ο καπνός προκαλεί δυσφορία και άμεσες ή μακροπρόθεσμες ασθένειες. Ειδικότερα, τα παιδιά είναι ευπρόσβλητα στον καπνό των άλλων.Το κάπνισμα δεν είναι πια της μόδας! Για τους νέους, το κάπνισμα συνδέεται συχνά με ανησυχία ή μεταμφιεσμένη εξέγερση κατά της αρχής και της κοινωνίας εν γένει. Σε πολλούς χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιοι χώροι, το κάπνισμα απαγορεύεται. Το κάπνισμα έχει γίνει πλέον κάτι που κάνουμε κρυφά, σε κάποιο απομονωμένο χώρο, ενώ ενημερωνόμαστε όλο και περισσότερο για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ο καπνιστής μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα ανεύθυνο, εγωιστικό άτομο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους.
Σκέψεις και Δεδομένα για το Κάπνισμα
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι τα τσιγάρα περιέχουν πίσσα (που προκαλεί καρκίνο) και νικοτίνη (που προκαλεί εθισμό). Ελαχιστότατοι έχουν υπόψη τους και κάποιες από τις άλλες ουσίες που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων. Ενδεικτικά, λόγω του περιορισμένου χώρου, ιδού μερικές μόνο από αυτές, ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες, που εισπνέει και εισάγει στον οργανισμό του ο καπνιστής με κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου του:
1. ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
2.αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
3.αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα πνοτικοφάρμακα),
4.μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
5.ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων)
6.ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
7.κυανιούχες ενώσεις
8.προπάνιο
9.μεθάνιο
10.φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία)
11.ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών)
12.μυρμηγκικό οξύ
13.λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.
Τουλάχιστον 43 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. προκαλούν καρκίνο. Έχει υπολογιστεί ότι ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.
Σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα:
Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.
Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.
Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρούν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους καπνιστές το σπέρμα είναι συχνά αδύναμο, ενώ στις καπνίστριες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και έχουν συχνά αποβολές. Πέρα, όμως, από τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση και την παρουσία των καπνιστών.
Το δέρμα τους γερνάει πιο γρήγορα. Εμφανίζει νωρίτερα περισσότερες ρυτίδες, ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.
Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;
Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα του καπνίσματος, ιδού ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου:
ΜΕΤΑ ΑΠΟ:
20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.
Ο αριθμός των σφύξεων ομαλοποιείται
Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό
8 ώρες
Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό
Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα
12 ώρες
Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό
24 ώρες
Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων
48 ώρες
Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης
72 ώρες
Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη
Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων
5 ημέρες
Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα
2 εβδομάδες έως 3 μήνες
Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο
Η λειτουργία των αυξάνει μέχρι 30%
1 έτος
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ
5 έτη
Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου
10 έτη
Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου
15 έτη
Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ
ΠΗΓΗ:
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οδηγός διακοπής καπνίσματος. Σκέψεις και Δεδομένα για το Κάπνισμα.
Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα
Πόσο επικίνδυνο όμως είναι το κάπνισμα; Για να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κάπνισμα σήμερα σκοτώνει 100.000 άτομα το χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι ο 1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα. Πιο απλά ακόμα σημαίνει ότι: 247 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα 11 άτομα πεθαίνουν κάθε ώρα 1 άτομο πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά.
Άραγε έχεις υπολογίσει εσύ φίλε καπνιστή σε ποια κατηγορία ανήκεις; στα 3 από τα 4 άτομα που Δε θα πεθάνουν από το κάπνισμα ή στο 1 που σίγουρα θα πεθάνει από το κάπνισμα. Και πάλι θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί οι 3 στους 4 καπνιστές να μην πεθαίνουν από το κάπνισμα αλλά αυτό Δε σημαίνει ότι δεν προσβάλλονται από παθήσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι θανατηφόρες όμως σίγουρα είναι βασανιστικές αφού προκαλούν σημαντική αναπηρία.
Ο ισχυρισμός των καπνιστών «Δε βαριέσαι ας ζήσω και ένα χρόνο λιγότερο καπνίζοντας» απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Υπολογίζεται ότι ένας καπνιστής χάνει περίπου 10-15 χρόνια από τη ζωή του. Εκτός όμως από τα χρόνια που χάνονται θα πρέπει κανείς να υπολογίσει και τα χρόνια που υποφέρει ο καπνιστής από τις αρρώστιες που προκαλεί το κάπνισμα.
Έτσι αν υποθέσουμε ότι ένα άτομο επρόκειτο να ζήσει 70 χρόνια χωρίς να καπνίζει τώρα καπνίζοντας πρόκειται να ζήσει 5 χρόνια. Σημειωτέον ότι από τα 50 ή 45 του χρόνια ο καπνιστής θα αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα τα οποία θα υποβαθμίζουν προοδευτικά την ποιότητα της ζωής καθιστώντας την στο τέλος ανυπόφορη. Αν ρωτήσετε ένα άτομο με αναπνευστική ανεπάρκεια και συχνές κρίσεις δύσπνοιας μία κατάσταση που στην συντριπτική της πλειοψηφία οφείλεται στο κάπνισμα, πόσο ευχαριστημένο είναι από τη ζωή του θα σας απαντήσεις ότι προτιμάει «χίλιες φορές να πεθάνει παρά να ζει τη μαρτυρική αυτή ζωή». Το ίδιο θα απαντήσει και ένας καπνιστής με στεφανιαία ανεπάρκεια και συχνές κρίσεις στηθάγχης. Ένα σφαλερό επιχείρημα που επικαλούνται αρκετοί καπνιστές για να μην κόψουν το τσιγάρο είναι και το ότι ο παππούς τους ή ο τάδε γνωστός τους έφθασε 100 χρονών καπνίζοντας.
Η επιστράτευση αυτού του ακραίου επιχειρήματος δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά μόνο στο να απαλύνει τις ενοχές που αισθάνεται ο καπνιστής μέσα στην αδυναμία του να αποτάξει το τσιγάρο, αφού σίγουρα γνωρίζει πολλαπλάσια άτομα στο περιβάλλον του που επλήγησαν από θανατηφόρες ή μη παθήσεις που σχετίζονταν με το τσιγάρο.
Κανείς δεν αρνείται το γεγονός ότι και ένας καπνιστής μπορεί να φθάσει σε βαθιά γηρατειά έστω και ασθμαίνοντας. Αλλά πόστες είναι οι πιθανότητες και πόσα είναι τα περιστατικά αυτά. Το να επικαλείσαι μία εξαίρεση ενός κανόνα για να προσπαθήσεις να εντάξεις και εσύ τον εαυτό σου σε αυτή είναι το λιγότερο άρνηση της πραγματικότητας και της λογικής.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άπειρα τα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεσθεί ένας καπνιστής είτε να δικαιολογήσει στον εαυτό του την ολέθρια συνήθειά του και να απαλύνει κατά κάποιο τρόπο τις ενοχές του είτε για να αντικρούσει τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις των πιο αγαπητών προσώπων της οικογένειάς του που ικετευτικά του ζητούν να σταματήσει το κάπνισμα με μόνη ελπίδα να τον έχουν μερικά χρόνια πιο πολλά κοντά τους.
Απόσπασμα (Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Απριλίου 2003 ) από άρθρο του καθηγητή Σπαντιδέα Παθολόγου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μυστρά 49, Άνω Γλυφάδα Τηλ. 210 96 14 582
Πηγή http://www.iatronet.gr/
21 Ιαν 2008
Οι κίνδυνοι του τσιγάρου
Οι κίνδυνοι του τσιγάρου για τους καπνιστές:
- Χρόνιες βρογχίτιδες
- Καρκίνος των πνευμόνων
- Καρδιακά προβλήματα
- Κόπωση
- Ο καπνός είναι τοξικός και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές και προκαλεί τα ίδια άσχημα συμπτώματα.
Γιατί να σταματήσω;
- Η ζωή χωρίς τσιγάρο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αμφίβολες απολαύσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
- Καλυτέρευση της υγείας και ελπίδα ζωής
- Καλύτερη φυσική κατάσταση
- Καλύτερες επιδόσεις
- Οικονομία
Κάπνισμα και υγεία
Μια εξαιρετική εργασία από τους μαθητές του 6ο Γυμνασίου Σερρών με θέμα "Κάπνισμα και Υγεία"
http://www.6gymnasio.gr/ACTIVITIES/math_ergasies/SMOKING/erg_kapnisma.htm
Συνέπειες του καπνίσματος
Ο καπνός περιέχει συνολικά 4.000 περίπου χημικές ουσίες από τις οποίες οι 55 προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, εκτός του ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, το κάπνισμα ευθύνεται και για μια σειρά εξίσου σοβαρών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.
Με δεδομένο ότι οι καπνιστές σήμερα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τους 1.100.000.000, υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα είναι νέοι.
Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές σε κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως και την πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας καπνίζονται 78.000.000 τσιγάρα την ημέρα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2.700 τσιγάρα το χρόνο, δηλαδή 7,5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνονται στην Ελλάδα 2,5 φορές περισσότερα τσιγάρα από το μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Εκείνο όμως που οφείλει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, είναι τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στις νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αριθμός των καπνιστών φθάνει το 70% στις ηλικίες 16-25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές.
Επίσης, έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έχει δείξει ότι 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών και δύο από αυτά έγιναν συστηματικοί καπνιστές.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να περιοριστεί η εξάπλωση και κατ’ επέκταση οι συνέπειες του καπνίσματος στη χώρα μας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες.
Απόσπασμα από επιστημονικό Άρθρο για τις συνέπειες του καπνίσματος στο πλαίσιο των δράσεων των "Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας- Αθηνά Υγεία" του Δήμου Αθηναίων οπού η κυρία Κατσαμπέ- Μαρνέρη Κατερίνα προεδρεύει από 1/1/2003
Οι βλάβες για την υγεία μας από το κάπνισμα
19 Ιαν 2008
Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος
Μετά από :
20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται (ελαττώνεται). Η θερμοκρασία των χεριών και ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό (αυξάνει).
8 ώρες
Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα φυσιολογικό, το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
12 ώρες
Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.
24 ώρες
Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται.
48 ώρες
Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
72 ώρες
Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται.
5 ημέρες
Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης.
2 εβδομάδες έως 3 μήνες
Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται.
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο.
Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%.
1 έως 9 μήνες
Λιγότερο λαχάνιασμα.
Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος.
Καλύτερη κατάσταση των πνευμόνων ικανή να αντισταθούν σε μολύνσεις.
1 έτος
Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.
5 έτη
Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.
10 έτη
Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.
15 έτη
Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.Όσοι διακόψουν το κάπνισμα αρρωσταίνουν λιγότερο από λοιμώξεις και γενικότερα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Το σώμα γενικά αποκτά μεγαλύτερη σφριγηλότητα, η αναπνοή είναι καλύτερη και η αντοχή στην κούραση μεγαλύτερη.
Στις εγκύους η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει να φτάσει στο έμβρυο περισσότερο οξυγόνο και να αναπτυχθεί σε πιο υγιείς συνθήκες.
http://www.cancer-society.gr/teensmoke/main.htm
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεία
- Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να σε οδηγήσει στο θάνατο.
- Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό.
- Νοσηρότητα
Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας.- Αυξημένος κίνδυνος για τους καπνιστές
- Ασθένεια ούλων
- Μυικές βλάβες
- Κυνάγχη
- Πόνος λαιμού
- Πόνος στην πλάτη
- Νύστα - Υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών)
- Buerger's ασθένειες (βαρειά ασθένεια του κυκλοφορικού)
- Οφθαλμικές μυκητομολύνσεις
- Καταρράκτης
- Οστεοπόρωση
- Πολύποδας παχέος εντέρου
- Οστεοαρθρίτιδα
- Crohn's Χρόνιες παθήσεις
- Ανικανότητα στύσης
- Κατάθλιψη
- PVD
- Διαβήτης
- Πνευμονία
- Απώλεια ακοής
- Ψωρίαση
- Γρίπη
- Ρυτίδωση δέρματος
- Ανικανότητα
- Στομαχικό έλκος
- Οπτική νευροπάθεια
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Τραυματισμοί συνδέσμων
- Πληγές στους τένοντες
- Εκφυλισμός κηλίδας
- Αμβλυωπία καπνού (απώλεια όρασης)
- Φυματίωση
- Απώλεια δοντιών
- Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές
- Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου)
- Μείωση ποσότητας σπέρματος
- Γονιμότητα
- Μείωση κινητικότητας σπέρματος
- Ανοσοποιητικό σύστημα
- Μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο
- Εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη)
- Αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες
- Συμπτώματα σοβαρότερα στους καπνιστές
- Άσθμα
- Σοβαρές ασθένειες
- Χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) MS
- Διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια)
- Οπτική νευρίτιδα
- Εκδήλωση ασθενειών σε βαρύτερη μορφή στους καπνιστές
- Κοινό κρυολόγημα
- Πνευμονία
- Νόσος του Crohn
- Φυματίωση
- Γρίπη
Θνησιμότητα
- Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς αυτούς σε μέση ηλικία.
- Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.
Οι συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία
Κάπνισμα, Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή
- To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών
- Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
- Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%.
- Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση
Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή
Κάπνισμα και δέρμα
Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους:
- Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας
- Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.
Κάπνισμα και σωματικό βάρος
Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 - 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.Οι καπνιστές φαίνεται να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, οδηγούμενοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή πίεση, προβλήματα χοληδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας .
http://www.cancer-society.gr/
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Κ.Υ.Α.(36873/2007 Β΄1364) Στον κλειστό παιδότοπο απαγορεύεται το κάπνισμα
1. Κλειστός Παιδότοπος που λειτουργεί ως αμιγής επιχείρηση
Στον κλειστό παιδότοπο, ο χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών πρέπει:
- να διαθέτει διακριτό χώρο με τις παιχνιδοκατασκευές και τα παιχνίδια για την ψυχαγωγία των παιδιών
- να είναι σαφώς διαχωρισμένος από το χώρο των συνοδών
- να μην είναι εγκατεστημένος σε υπόγειο χώρο
- να έχει κατάλληλο και επαρκή φωτισμό
- απαγορεύεται το κάπνισμα όχι μόνο στο χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών αλλά και στο χώρο που συνευρίσκονται οι συνοδοί εφόσον αυτός αποτελεί προέκταση του παιδότοπου
- στο χώρο διαμονής συνοδών του παιδότοπου μπορούν να διατίθενται είδη κυλικείου στους συνοδούς και στα παιδιά, χωρίς να απαιτείται άδεια λειτουργίας κυλικείου.
Απόσπασμα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Η Κ.Υ.Α και η εγκύκλιος του Υπουργείου.
18 Ιαν 2008
Μύθοι και πραγματικότητα
• ΛΑΘΟΣ! Δεν είναι μόνο ενόχληση. Είναι ένας κίνδυνος για την υγεία. Προκαλεί
τουλάχιστον 200.000 θανάτους το χρόνο μόνο στα εργασιακά περιβάλλοντα (ποσοστό 14%
επί όλων των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία και προκαλούνται από νόσους) και
2,8% επί όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς εργάζονται
στους τομείς της εστίασης, της διασκέδασης και των υπηρεσιών, ωστόσο το πρόβλημα
μπορεί να υφίσταται σε οποιαδήποτε θέση εργασίας.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Προκειμένου να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, η βιομηχανία
και οι υποστηρικτές της θα παραπέμψουν σε απαρχαιωμένες μελέτες, ορισμένες από τις
οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την ίδια τη βιομηχανία ή θυγατρικούς της οργανισμούς και
οι οποίες συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που να
επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο.
ΜΥΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Οι οικειοθελείς συμφωνίες προσφέρουν την "ευχέρεια επιλογής" ώστε
να συμβιούν οι καπνιστές με τους μη καπνιστές
• ΛΑΘΟΣ! Οι οικειοθελείς συμφωνίες που επιζητούν την ανοχή των μη καπνιστών δεν είναι αποτελεσματικές όσον αφορά την προστασία του κοινού από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, ενώ παράλληλα συνιστούν εμπόδιο στην καθιέρωση πραγματικά αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Η "ευχέρεια επιλογής", όπου οι καπνιστές και οι μη καπνιστές ζουν αρμονικά, υπήρξε μία από τις ισχυρότερες εκστρατείες μάρκετινγκ της καπνοβιομηχανίας. Η τελευταία ισχυρίζεται ότι η προσέγγιση αυτή προάγει την ανοχή και απαιτεί τη συμβίωση καπνιστών και μη καπνιστών στους ίδιους χώρους. Σε χώρες καιπεριοχές όπως η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ν. Ζηλανδία, η Ουρουγουάη, η Καλιφόρνια και αλλού, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οικειοθελή μέτρα δεν προστατεύουν επαρκώς τη δημόσια υγεία και, κατά συνέπεια, επέλεξαν να θεσπίσουν νομοθεσία για απαλλαγή από τον καπνό.
ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΤΟΣ: Τα συστήματα εξαερισμού προστατεύουν τους μη καπνιστές από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
• ΛΑΘΟΣ! Η βιομηχανία έχει προωθήσει την εγκατάσταση και χρήση ακριβών συστημάτων και εξοπλισμού εξαερισμού, σε μία απόπειρα να συμβιούν καπνιστές και μη καπνιστές στους ίδιους εσωτερικούς κλειστούς χώρους. Αυτή είναι μία τακτική ώστε να αποφύγει η βιομηχανία την καθιέρωση αυστηρών απαγορεύσεων. Εντούτοις, ο εξαερισμός δεν είναι μόνο πολύ ακριβός, αλλά και δεν αποδίδει: μόνο τα 100% απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα προστατεύουν το κοινό από την έκθεση στον καπνό.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Ο καπνός περιέχει και σωματίδια και αέρια. Τα συστήματα εξαερισμού δεν μπορούν να απομακρύνουν όλη την σωματιδιακή ύλη και σίγουρα όχι τα αέρια. Επιπλέον, πολλά σωματίδια εισπνέονται ή επικάθονται στα ρούχα, τα έπιπλα, τους τοίχους, τα ταβάνια κ.λπ. προτού ο εξαερισμός μπορέσει να τα απομακρύνει. Παρά το ότι η αύξηση του ρυθμού εξαερισμού μειώνει τη συγκέντρωση των μολυντών εσωτερικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του καπνού, θα απαιτούνταν ρυθμοί εξαερισμού πάνω από 100 φορές μεγαλύτεροι από τα κοινά δεδομένα μόνο και μόνο για να ελεγχθεί η οσμή. Ακόμη μεγαλύτεροι ρυθμοί εξαερισμού θα απαιτούνταν για την εξάλειψη των τοξινών, που είναι
και η μόνη ασφαλής επιλογή για την υγεία. Προκειμένου όμως να εξαλειφθούν οι τοξίνες
του παθητικού καπνίσματος από τον αέρα, θα απαιτούνταν τόσες πολλές ανταλλαγές
αερίων που θα ήταν ανεφάρμοστο, άβολο και οικονομικά αδύνατο.
ΜΥΘΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ:Τα απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα δεν Θα λειτουργήσουν ποτέ.
• ΛΑΘΟΣ! Τα απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα υποστηρίζονται ευρέως τόσο από
καπνιστές όσο και από μη καπνιστές και, εφόσον επιβληθούν με ορθό τρόπο, αποτελούν
τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των ανθρώπων από την έκθεση στο παθητικό
κάπνισμα. Επιπλέον, τα απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα υποστηρίζουν τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, καθιστώντας ευκολότερη την απόφασή
τους να διακόψουν και να απέχουν από το κάπνισμα.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Επιστημονικά στοιχεία από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ν. Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Σκοτία, καθώς και από πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Ελ Πάσο, η Βοστόνη και η Ν. Υόρκη στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι τα απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα είναι λειτουργικά, τα υποστηρίζει το κοινό και τα επίπεδα συμμόρφωσης προσεγγίζουν το 100% όταν υπάρχουν σωστοί μηχανισμοί επιβολής.
ΜΥΘΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ: Τα απαλλαγμένα από καπνό περιβάλλοντα έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σε εστιατόρια και παμπ.
• ΛΑΘΟΣ! Ανεξάρτητες μελέτες στον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και σε πόλεις, όπως το Ελ Πάσο και η Ν. Υόρκη, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και αυξάνεται μετά την απαγόρευση του καπνίσματος.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Μολονότι καμία μεμονωμένη ανεξάρτητη και ακριβής μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος έχει αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, η καπνοβιομηχανία θα προσπαθήσει να πείσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων
και τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής για το αντίθετο, στηρίζοντας τους
ισχυρισμούς της με μεροληπτικές μελέτες που δεν είναι ακριβείς στην ανάλυσή τους και
διαδηλώνοντας μέσω ομάδων πίεσης, έτσι ώστε να καθυστερήσει ή και να αποτραπεί η
αντικαπνιστική νομοθεσία.
ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ:Η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει τα δικαιώματα και την ελευθερία επιλογής των καπνιστών
• ΛΑΘΟΣ! Η απαγόρευση του καπνίσματος δεν αφορά στην παραβίαση δικαιωμάτων.
Αφορά στην προστασία της υγείας των ανθρώπων.
• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Πρέπει να θυμόμαστε αφενός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν
καπνίζουν και αφετέρου ότι οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Πολλοί καπνιστές δεν καπνίζουν από επιλογή, αλλά εξαιτίας του εθισμού που προκαλεί η νικοτίνη μέσα απ’ όλα τα προϊόντα καπνού. Το δικαίωμα ενός ανθρώπου να αναπνέει αέρα χωρίς δηλητήρια προηγείται του δικαιώματος των καπνιστών να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των άλλων. Αυτό δεν έχει σχέση με τη συμβίωση ή με την ελευθερία χρήσης ενός νόμιμου προϊόντος. Έχει όμως σχέση με το πού μπορεί να καπνίσει κανείς, έτσι ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων.
Παθητικό κάπνισμα
Άτομο που αναπνέει καπνό ενώ δεν καπνίζει ο ίδιος αποκαλείται παθητικός καπνιστής, ακούσιος ή έμμεσος καπνιστής.
Μη καπνιστές / παθητικοί καπνιστές αναπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο που καίγεται και επίσης αυτόν που εκπνέεται από καπνιστή.
85% του καπνού τσιγάρων σε ένα δωμάτιο οφείλεται στην καύση του τσιγάρου και περιέχει υψηλή συγκέντρωση τοξινών.
Παθητικοί καπνιστές μπορεί να έχουν άμεσες ενοχλήσεις όπως ερεθισμό στα μάτια, πόνο στο λαιμό και ζαλάδα.
Οι παθητικοί καπνιστές εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.
Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.
Ο παθητικός καπνιστής διατρέχει κίνδυνο μολύνσεων του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ.
Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να προσβληθούν :
1. μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων
2. ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων άσθματος
3. μόλυνση μέσου ωτός
4. καρδιοαγγειακές βλάβες
5. προβλήματα συμπεριφοράς
6. προδιάθεση σε χρόνιες ασθένειες, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο στους ενήλικες.
Έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα, χωρίς την βλαβερή και ερεθιστική ρύπανση από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό το δικαίωμα ως φυσικό, είναι επικρατέστερο έναντι του επίκτητου δικαιώματος των καπνιστών
http://www.cancer-society.gr/
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Παθητικό κάπνισμα ...εξ αποστάσεως!
Ακόμα και αν οι γονείς καπνίζουν έξω από το σπίτι, τα παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται στην νικοτίνη! Οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος δεν φαίνεται να εξαλείφονται για τα παιδιά ακόμα και όταν οι γονείς τους έχουν αποφασίσει να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα...!
Η νικοτίνη, σημαντικό συστατικό του εκπνεόμενου καπνού, μπορεί να ανιχνευθεί στη σκόνη, αλλά και τον αέρα, μέσα στα σπίτια των καπνιστών, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν καπνίζουν μέσα σε αυτά.
Ο καπνός ταξιδεύει μαζί σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι!
Τα παιδιά σε σπίτια όπου υπάρχουν ίχνη νικοτίνης έχουν μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από τα παιδιά των μη-καπνιστών.
Αν και τα επίπεδα νικοτίνης είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση κυρίως με τα παιδιά των οποίων οι γονείς επιλέγουν να καπνίζουν μέσα στο οικογενειακό σπίτι, δεν παύουν να είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Georg Matt του κρατικού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Ο κυριότερος παράγοντας -εκτός της τάσης μίμησης των ανηλίκων- είναι ότι η νικοτίνη που εισέρχεται στον οργανισμό αθροίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ποσότητες, γεγονός το οποίο κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.
Εκτός όμως αυτού του προβλήματος, τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμού μπορούν να προκαλέσουν και σχετικά προβλήματα, όπως το βρεφικό σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ή το άσθμα.
Αόρατη απειλή
Όσο προσεκτικοί και αν είναι οι γονείς, τα στοιχεία του καπνού «ταξιδεύουν» στα
μαλλιά και τα ρούχα τους όταν εκείνοι επιστρέφουν στην «εστία», σύμφωνα με τον
καθηγητή Matt.Τα μόρια τότε μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα, καθώς ο καπνιστής κρεμάει τα ρούχα του, ή χτενίζει τα μαλλιά του.
Όσοι γονείς πιστεύουν ότι προστατεύουν πλήρως τα παιδιά τους όταν καπνίζουν έξω από το σπίτι μόνο, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν. Το αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι εκτεθειμένα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, ακόμα και αν ο καπνιστής θεωρεί ότι έχει λάβει τα κατάλληλα «προληπτικά μέτρα».
Τα νήπια είναι η ομάδα εκείνη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο στην
προκειμένη περίπτωση, καθώς περνούν στο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά και με δεδομένο ότι έχουν το συνήθειο να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα όπου πιθανότατα υπάρχει σκόνη «μολυσμένη» με τα στοιχεία νικοτίνης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Matt, η σκόνη -καθώς τις περισσότερες φορές απλά ανακινείται αλλά δεν καθαρίζεται- ίσως παραμείνει σε χαλιά ή κουρτίνες ακόμα και μετά το πέρας πολλών μηνών.
Όπως δήλωσε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, ο καθηγητής, η έρευνα της
ομάδας του υποδεικνύει ότι οι γονείς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από το
παθητικό κάπνισμα αν εξασκούν τη συνήθειά τους έξω από το οικογενειακό σπίτι.
«Όμως θα έκαναν λάθος (οι γονείς) αν πίστευαν ότι αυτό θα προστατεύσει πλήρως τα
παιδιά τους από την έκθεση (στον καπνό)» ήταν τα λόγια του ίδιου.
Ύπουλος καπνός
Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή ερεύνησε τα σπίτια 49 οικογενειών με παιδιά
ηλικίας κάτω του ενός έτους.Τα δεκαπέντε από αυτά ανήκαν σε μη καπνιστές. Από τα υπόλοιπα, κάποιον οι ιδιοκτήτες συνήθιζαν να καπνίζουν και μέσα στο σπίτι και κάποιων άλλων όχι.
Οι ειδικοί υπολόγισαν τα ποσοστά νικοτίνης τόσο στα ούρα των βρεφών, όσο και σε
δείγματα αέρα και σκόνης από το παιδικό υπνοδωμάτιο αλλά και το καθιστικό.
Οι απόγονοι των καπνιστών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό τους, έως και οχτώ φορές υψηλότερα από εκείνα των παιδιών των άλλων καπνιστών και έως και 14 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα στον οργανισμό των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν.
Το ίδιο «μοντέλο» ακολούθησαν και τα επίπεδα νικοτίνης στα δείγματα σκόνης και αέρα. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η νικοτίνη δεν είναι παρά σύνθεση από περίπου 4000 χημικές ουσίες. Στις περιπτώσεις που βρέθηκαν δείγματα νικοτίνης, δεν ήταν αυτή το μοναδικό βλαβερό χημικό στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα.
Πάντως, αν και υπάρχουν σχετικές θεωρίες, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται η νικοτίνη στα σπίτια των καπνιστών.
Σίγουρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να υποστηριχθεί η θεωρία των ρούχων
-«φορέων», όμως οι γονείς μάλλον είναι οι «ένοχοι».
Εξ αρχής υπήρξαν αρκετοί που παραδέχτηκαν ότι καπνίζουν κατά καιρούς μέσα στο σπίτι τους. Εκτός αυτών όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπάρχει και ένα ποσοστό που, αν και ακολουθεί την ίδια πρακτική, δεν το παραδέχτηκε.
Επίσης, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα η «μολυσμένη σκόνη» να είχε παραμείνει μέσα σε ένα σπίτι από τους προηγούμενους ενοικιαστές (ή ιδιοκτήτες) αν εκείνοι συνήθιζαν να καπνίζουν μέσα σε αυτό.
Nature.com
PATHFINDER
17 Ιαν 2008
Κάπνισμα: STOP στη στιγμή!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο College του Λονδίνου πήραν συνεντεύξεις από 1.900 καπνιστές και πρώην καπνιστές σχετικά με τις απόπειρές τους να το κόψουν, όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκδοση British Medical Journal.
Από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι τα 2/3 των καπνιστών που ξαφνικά διέκοψαν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, κατάφεραν να μην καπνίζουν τουλάχιστον για 6 μήνες, ενώ από αυτούς που είχαν προγραμματίσει με λεπτομέρειες τη διακοπή λιγότεροι από τους μισούς είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα για τη διακοπή, πιθανά ένιωθαν λιγότερο αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα.
Η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι πριν από τη διακοπή, οι καπνιστές βιώνουν διαφορετικά επίπεδα κινητοποίησης που οδηγούν τελικά στην απόφασή τους να κόψουν το κάπνισμα.
Τα κίνητρα για τη διακοπή είναι πιθανότατα πιο έντονα στα άτομα αυτά που λαμβάνουν άμεση δράση ενώ φαίνεται να μην έχουν την ίδια ένταση στους καπνιστές που σκοπεύουν να το κόψουν «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Στην εν λόγω έρευνα, το 65% των μη προγραμματισμένων προσπαθειών ήταν επιτυχημένες για τουλάχιστον 6 μήνες. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με μόλις 45% στους καπνιστές που είχαν προγραμματίσει τη διακοπή.
Η κοινή αντίληψη είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να περάσει από διάφορα στάδια – να το σκεφτεί, να το προγραμματίσει και μετά να το κάνει.
Oι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δεν υποθέτουν ότι η προγραμματισμένη διακοπή δεν είναι αποτελεσματική.
Θεραπεία
Ο επικεφαλής της έρευνας Robert West σημειώνει: "Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να προτρέψουμε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να έχουν κάποιο πρόγραμμα στο μυαλό τους, μας δείχνουν όμως πολλά στοιχεία για την πνευματική κατάσταση του καπνιστή που πράγματι θέλει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια.
"Η δυσαρέσκεια που νιώθει κάποιος επειδή είναι καπνιστής δημιουργεί πίεση στο άτομο. Όταν αυτή η πίεση είναι πολύ έντονη, ακόμα και η παραμικρή αφορμή μπορεί να προκαλέσει τον καπνιστή να αποφασίσει ότι έφτασε η στιγμή να το κόψει.
"Αν η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αμέσως αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό σε πολλούς καπνιστές υποδηλώνει μικρότερη επιθυμία και ασθενέστερη δέσμευση απέναντι στην απόφασή τους για διακοπή."
Ο Jean King, επικεφαλής του ινστιτούτου Cancer Research της Βρετανίας στον τομέα του ελέγχου καπνίσματος, σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά είπε: "Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έρευνα γιατί δείχνει ότι κάθε άνθρωπος ενεργεί διαφορετικά.
"Όπως φαίνεται, κάποιοι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα από μια στιγμιαία παρόρμηση και αυτό είναι πολύ θετικό γι αυτούς. Άλλοι ωφελούνται περισσότερο από ένα προγραμματισμένο …ραντεβού.
"Και στις δύο περιπτώσεις, οι καπνιστές μπορούν πάντα να ζητούν τη βοήθεια ειδικών γιατρών και συμβούλων για να πετύχουν στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τη συνήθεια του τσιγάρου."