
Ημερομηνία κατάθεσης 6/11/2008 και από 22/12/2008 Nόμος του κράτους
Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι 10 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός επανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα που βρισκόταν, πριν ξεκινήσει. "ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ"
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι τα τσιγάρα περιέχουν πίσσα (που προκαλεί καρκίνο) και νικοτίνη (που προκαλεί εθισμό). Ελαχιστότατοι έχουν υπόψη τους και κάποιες από τις άλλες ουσίες που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων. Ενδεικτικά, λόγω του περιορισμένου χώρου, ιδού μερικές μόνο από αυτές, ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες, που εισπνέει και εισάγει στον οργανισμό του ο καπνιστής με κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου του:
1. ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
2.αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
3.αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα πνοτικοφάρμακα),
4.μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
5.ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων)
6.ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
7.κυανιούχες ενώσεις
8.προπάνιο
9.μεθάνιο
10.φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία)
11.ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών)
12.μυρμηγκικό οξύ
13.λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.
Τουλάχιστον 43 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. προκαλούν καρκίνο. Έχει υπολογιστεί ότι ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.
Σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα:
Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.
Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.
Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρούν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους καπνιστές το σπέρμα είναι συχνά αδύναμο, ενώ στις καπνίστριες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και έχουν συχνά αποβολές. Πέρα, όμως, από τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση και την παρουσία των καπνιστών.
Το δέρμα τους γερνάει πιο γρήγορα. Εμφανίζει νωρίτερα περισσότερες ρυτίδες, ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.
Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;
Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα του καπνίσματος, ιδού ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου:
ΜΕΤΑ ΑΠΟ:
20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.
Ο αριθμός των σφύξεων ομαλοποιείται
Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό
8 ώρες
Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό
Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα
12 ώρες
Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό
24 ώρες
Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων
48 ώρες
Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης
72 ώρες
Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη
Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων
5 ημέρες
Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα
2 εβδομάδες έως 3 μήνες
Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο
Η λειτουργία των αυξάνει μέχρι 30%
1 έτος
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ
5 έτη
Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου
10 έτη
Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου
15 έτη
Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ
ΠΗΓΗ:
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οδηγός διακοπής καπνίσματος. Σκέψεις και Δεδομένα για το Κάπνισμα.
Οι κίνδυνοι του τσιγάρου για τους καπνιστές:
Γιατί να σταματήσω;
Μια εξαιρετική εργασία από τους μαθητές του 6ο Γυμνασίου Σερρών με θέμα "Κάπνισμα και Υγεία"
http://www.6gymnasio.gr/ACTIVITIES/math_ergasies/SMOKING/erg_kapnisma.htm
http://www.cancer-society.gr/teensmoke/main.htm
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Θνησιμότητα
Οι συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία
Κάπνισμα, Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή
Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση
Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή
Κάπνισμα και δέρμα
Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους:
Κάπνισμα και σωματικό βάρος
Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 - 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.Ακόμα και αν οι γονείς καπνίζουν έξω από το σπίτι, τα παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται στην νικοτίνη! Οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος δεν φαίνεται να εξαλείφονται για τα παιδιά ακόμα και όταν οι γονείς τους έχουν αποφασίσει να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα...!
Η νικοτίνη, σημαντικό συστατικό του εκπνεόμενου καπνού, μπορεί να ανιχνευθεί στη σκόνη, αλλά και τον αέρα, μέσα στα σπίτια των καπνιστών, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν καπνίζουν μέσα σε αυτά.
Ο καπνός ταξιδεύει μαζί σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι!
Τα παιδιά σε σπίτια όπου υπάρχουν ίχνη νικοτίνης έχουν μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από τα παιδιά των μη-καπνιστών.
Αν και τα επίπεδα νικοτίνης είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση κυρίως με τα παιδιά των οποίων οι γονείς επιλέγουν να καπνίζουν μέσα στο οικογενειακό σπίτι, δεν παύουν να είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Georg Matt του κρατικού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Ο κυριότερος παράγοντας -εκτός της τάσης μίμησης των ανηλίκων- είναι ότι η νικοτίνη που εισέρχεται στον οργανισμό αθροίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ποσότητες, γεγονός το οποίο κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.
Εκτός όμως αυτού του προβλήματος, τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμού μπορούν να προκαλέσουν και σχετικά προβλήματα, όπως το βρεφικό σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ή το άσθμα.
Αόρατη απειλή
Όσο προσεκτικοί και αν είναι οι γονείς, τα στοιχεία του καπνού «ταξιδεύουν» στα
μαλλιά και τα ρούχα τους όταν εκείνοι επιστρέφουν στην «εστία», σύμφωνα με τον
καθηγητή Matt.Τα μόρια τότε μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα, καθώς ο καπνιστής κρεμάει τα ρούχα του, ή χτενίζει τα μαλλιά του.
Όσοι γονείς πιστεύουν ότι προστατεύουν πλήρως τα παιδιά τους όταν καπνίζουν έξω από το σπίτι μόνο, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν. Το αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι εκτεθειμένα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, ακόμα και αν ο καπνιστής θεωρεί ότι έχει λάβει τα κατάλληλα «προληπτικά μέτρα».
Τα νήπια είναι η ομάδα εκείνη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο στην
προκειμένη περίπτωση, καθώς περνούν στο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά και με δεδομένο ότι έχουν το συνήθειο να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα όπου πιθανότατα υπάρχει σκόνη «μολυσμένη» με τα στοιχεία νικοτίνης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Matt, η σκόνη -καθώς τις περισσότερες φορές απλά ανακινείται αλλά δεν καθαρίζεται- ίσως παραμείνει σε χαλιά ή κουρτίνες ακόμα και μετά το πέρας πολλών μηνών.
Όπως δήλωσε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, ο καθηγητής, η έρευνα της
ομάδας του υποδεικνύει ότι οι γονείς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από το
παθητικό κάπνισμα αν εξασκούν τη συνήθειά τους έξω από το οικογενειακό σπίτι.
«Όμως θα έκαναν λάθος (οι γονείς) αν πίστευαν ότι αυτό θα προστατεύσει πλήρως τα
παιδιά τους από την έκθεση (στον καπνό)» ήταν τα λόγια του ίδιου.
Ύπουλος καπνός
Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή ερεύνησε τα σπίτια 49 οικογενειών με παιδιά
ηλικίας κάτω του ενός έτους.Τα δεκαπέντε από αυτά ανήκαν σε μη καπνιστές. Από τα υπόλοιπα, κάποιον οι ιδιοκτήτες συνήθιζαν να καπνίζουν και μέσα στο σπίτι και κάποιων άλλων όχι.
Οι ειδικοί υπολόγισαν τα ποσοστά νικοτίνης τόσο στα ούρα των βρεφών, όσο και σε
δείγματα αέρα και σκόνης από το παιδικό υπνοδωμάτιο αλλά και το καθιστικό.
Οι απόγονοι των καπνιστών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό τους, έως και οχτώ φορές υψηλότερα από εκείνα των παιδιών των άλλων καπνιστών και έως και 14 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα στον οργανισμό των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν.
Το ίδιο «μοντέλο» ακολούθησαν και τα επίπεδα νικοτίνης στα δείγματα σκόνης και αέρα. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η νικοτίνη δεν είναι παρά σύνθεση από περίπου 4000 χημικές ουσίες. Στις περιπτώσεις που βρέθηκαν δείγματα νικοτίνης, δεν ήταν αυτή το μοναδικό βλαβερό χημικό στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα.
Πάντως, αν και υπάρχουν σχετικές θεωρίες, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται η νικοτίνη στα σπίτια των καπνιστών.
Σίγουρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να υποστηριχθεί η θεωρία των ρούχων
-«φορέων», όμως οι γονείς μάλλον είναι οι «ένοχοι».
Εξ αρχής υπήρξαν αρκετοί που παραδέχτηκαν ότι καπνίζουν κατά καιρούς μέσα στο σπίτι τους. Εκτός αυτών όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπάρχει και ένα ποσοστό που, αν και ακολουθεί την ίδια πρακτική, δεν το παραδέχτηκε.
Επίσης, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα η «μολυσμένη σκόνη» να είχε παραμείνει μέσα σε ένα σπίτι από τους προηγούμενους ενοικιαστές (ή ιδιοκτήτες) αν εκείνοι συνήθιζαν να καπνίζουν μέσα σε αυτό.
Nature.com
PATHFINDER
Από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι τα 2/3 των καπνιστών που ξαφνικά διέκοψαν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, κατάφεραν να μην καπνίζουν τουλάχιστον για 6 μήνες, ενώ από αυτούς που είχαν προγραμματίσει με λεπτομέρειες τη διακοπή λιγότεροι από τους μισούς είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα για τη διακοπή, πιθανά ένιωθαν λιγότερο αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα.
Η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι πριν από τη διακοπή, οι καπνιστές βιώνουν διαφορετικά επίπεδα κινητοποίησης που οδηγούν τελικά στην απόφασή τους να κόψουν το κάπνισμα.
Τα κίνητρα για τη διακοπή είναι πιθανότατα πιο έντονα στα άτομα αυτά που λαμβάνουν άμεση δράση ενώ φαίνεται να μην έχουν την ίδια ένταση στους καπνιστές που σκοπεύουν να το κόψουν «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Στην εν λόγω έρευνα, το 65% των μη προγραμματισμένων προσπαθειών ήταν επιτυχημένες για τουλάχιστον 6 μήνες. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με μόλις 45% στους καπνιστές που είχαν προγραμματίσει τη διακοπή.
Η κοινή αντίληψη είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να περάσει από διάφορα στάδια – να το σκεφτεί, να το προγραμματίσει και μετά να το κάνει.
Oι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δεν υποθέτουν ότι η προγραμματισμένη διακοπή δεν είναι αποτελεσματική.
Θεραπεία
Ο επικεφαλής της έρευνας Robert West σημειώνει: "Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να προτρέψουμε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να έχουν κάποιο πρόγραμμα στο μυαλό τους, μας δείχνουν όμως πολλά στοιχεία για την πνευματική κατάσταση του καπνιστή που πράγματι θέλει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια.
"Η δυσαρέσκεια που νιώθει κάποιος επειδή είναι καπνιστής δημιουργεί πίεση στο άτομο. Όταν αυτή η πίεση είναι πολύ έντονη, ακόμα και η παραμικρή αφορμή μπορεί να προκαλέσει τον καπνιστή να αποφασίσει ότι έφτασε η στιγμή να το κόψει.
"Αν η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αμέσως αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό σε πολλούς καπνιστές υποδηλώνει μικρότερη επιθυμία και ασθενέστερη δέσμευση απέναντι στην απόφασή τους για διακοπή."
Ο Jean King, επικεφαλής του ινστιτούτου Cancer Research της Βρετανίας στον τομέα του ελέγχου καπνίσματος, σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά είπε: "Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έρευνα γιατί δείχνει ότι κάθε άνθρωπος ενεργεί διαφορετικά.
"Όπως φαίνεται, κάποιοι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα από μια στιγμιαία παρόρμηση και αυτό είναι πολύ θετικό γι αυτούς. Άλλοι ωφελούνται περισσότερο από ένα προγραμματισμένο …ραντεβού.
"Και στις δύο περιπτώσεις, οι καπνιστές μπορούν πάντα να ζητούν τη βοήθεια ειδικών γιατρών και συμβούλων για να πετύχουν στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τη συνήθεια του τσιγάρου."