- Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 19.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο.
- Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις.
- Το 85% του καπνού από τα τσιγάρα παράγεται ανάμεσα στις ρουφηξιές.
- Δεκαπλάσιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν από την εισπνοή καπνού τσιγάρων που καπνίζουν άλλοι, στο σπίτι ή στη δουλειά.
- Η καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος σημαίνει μείωση του καρκίνου κατά 8%.
Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι 10 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός επανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα που βρισκόταν, πριν ξεκινήσει. "ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ"
22 Ιαν 2008
Παθητικό κάπνισμα
Πώς να μην αρχίσετε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ο ένας στους δέκα καπνιστές βλέπει το προσδόκιμο επιβίωσής του να μειώνεται κατά 20 χρόνια. Εκτός από ορισμένα είδη καρκίνων, το κάπνισμα ευθύνεται επίσης για πολλές παθήσεις.Το κάπνισμα είναι δαπανηρό! Είτε τα αγοράζετε σε πακέτο, είτε τα στρίβετε, τα τσιγάρα μπορούν να μειώσουν γρήγορα έναν προϋπολογισμό και να δημιουργήσουν χρέη σε ένα νεαρό άτομο ή σε μια οικογένεια. Όσον αφορά τις παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, οδηγούν σε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας οι οποίες πληρώνονται από τους φορολογούμενους και τα κρατικά συστήματα υγείας.Το κάπνισμα αλλοιώνει! Μειώνει τη γεύση και την όσφρηση.Το κάπνισμα βλάπτει το σώμα σας εσωτερικά και εξωτερικά ! Το κάπνισμα οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα και μειώνει τόσο τις αθλητικές όσο και τις σεξουαλικές επιδόσεις, δημιουργεί ανδρική ανικανότητα και στις γυναίκες, προκαλεί εξωμήτρια εγκυμοσύνη, αποβολές και διαταράσσει την ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, το κάπνισμα κάνει τα μαλλιά θαμπά και αφυδατώνει το δέρμα, το οποίο αποκτά φαιά απόχρωση.Το κάπνισμα είναι ναρκωτικό! Το κάπνισμα δημιουργεί σύντομα εξάρτηση από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγετε. Το πρώτο τσιγάρο, που συχνά το ανάβουμε για χάρη της παρέας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.Το κάπνισμα είναι μια ανοιχτή πόρτα προς άλλες εξαρτήσεις! Η πλειονότητα αυτών που είναι εξαρτημένοι από το οινόπνευμα ή από άλλα ναρκωτικά –είτε αυτά είναι μαλακά (χασίς, κάνναβη) είτε σκληρά– ξεκίνησε με την εξάρτηση από τον καπνό.Το κάπνισμα είναι βλαβερό για όσους βρίσκονται κοντά στον καπνιστή! Πέρα από την ενόχληση που υφίσταται η οικογένεια του, ο καπνός προκαλεί δυσφορία και άμεσες ή μακροπρόθεσμες ασθένειες. Ειδικότερα, τα παιδιά είναι ευπρόσβλητα στον καπνό των άλλων.Το κάπνισμα δεν είναι πια της μόδας! Για τους νέους, το κάπνισμα συνδέεται συχνά με ανησυχία ή μεταμφιεσμένη εξέγερση κατά της αρχής και της κοινωνίας εν γένει. Σε πολλούς χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιοι χώροι, το κάπνισμα απαγορεύεται. Το κάπνισμα έχει γίνει πλέον κάτι που κάνουμε κρυφά, σε κάποιο απομονωμένο χώρο, ενώ ενημερωνόμαστε όλο και περισσότερο για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ο καπνιστής μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα ανεύθυνο, εγωιστικό άτομο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους.
Σκέψεις και Δεδομένα για το Κάπνισμα
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι τα τσιγάρα περιέχουν πίσσα (που προκαλεί καρκίνο) και νικοτίνη (που προκαλεί εθισμό). Ελαχιστότατοι έχουν υπόψη τους και κάποιες από τις άλλες ουσίες που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων. Ενδεικτικά, λόγω του περιορισμένου χώρου, ιδού μερικές μόνο από αυτές, ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες, που εισπνέει και εισάγει στον οργανισμό του ο καπνιστής με κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου του:
1. ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
2.αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
3.αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα πνοτικοφάρμακα),
4.μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
5.ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων)
6.ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
7.κυανιούχες ενώσεις
8.προπάνιο
9.μεθάνιο
10.φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία)
11.ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών)
12.μυρμηγκικό οξύ
13.λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.
Τουλάχιστον 43 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. προκαλούν καρκίνο. Έχει υπολογιστεί ότι ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.
Σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα:
Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.
Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.
Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρούν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους καπνιστές το σπέρμα είναι συχνά αδύναμο, ενώ στις καπνίστριες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και έχουν συχνά αποβολές. Πέρα, όμως, από τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση και την παρουσία των καπνιστών.
Το δέρμα τους γερνάει πιο γρήγορα. Εμφανίζει νωρίτερα περισσότερες ρυτίδες, ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.
Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;
Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα του καπνίσματος, ιδού ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου:
ΜΕΤΑ ΑΠΟ:
20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.
Ο αριθμός των σφύξεων ομαλοποιείται
Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό
8 ώρες
Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό
Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα
12 ώρες
Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό
24 ώρες
Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων
48 ώρες
Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης
72 ώρες
Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη
Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων
5 ημέρες
Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα
2 εβδομάδες έως 3 μήνες
Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο
Η λειτουργία των αυξάνει μέχρι 30%
1 έτος
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ
5 έτη
Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου
10 έτη
Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου
15 έτη
Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ
ΠΗΓΗ:
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οδηγός διακοπής καπνίσματος. Σκέψεις και Δεδομένα για το Κάπνισμα.
Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα
Πόσο επικίνδυνο όμως είναι το κάπνισμα; Για να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κάπνισμα σήμερα σκοτώνει 100.000 άτομα το χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι ο 1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα. Πιο απλά ακόμα σημαίνει ότι: 247 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα 11 άτομα πεθαίνουν κάθε ώρα 1 άτομο πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά.
Άραγε έχεις υπολογίσει εσύ φίλε καπνιστή σε ποια κατηγορία ανήκεις; στα 3 από τα 4 άτομα που Δε θα πεθάνουν από το κάπνισμα ή στο 1 που σίγουρα θα πεθάνει από το κάπνισμα. Και πάλι θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί οι 3 στους 4 καπνιστές να μην πεθαίνουν από το κάπνισμα αλλά αυτό Δε σημαίνει ότι δεν προσβάλλονται από παθήσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι θανατηφόρες όμως σίγουρα είναι βασανιστικές αφού προκαλούν σημαντική αναπηρία.
Ο ισχυρισμός των καπνιστών «Δε βαριέσαι ας ζήσω και ένα χρόνο λιγότερο καπνίζοντας» απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Υπολογίζεται ότι ένας καπνιστής χάνει περίπου 10-15 χρόνια από τη ζωή του. Εκτός όμως από τα χρόνια που χάνονται θα πρέπει κανείς να υπολογίσει και τα χρόνια που υποφέρει ο καπνιστής από τις αρρώστιες που προκαλεί το κάπνισμα.
Έτσι αν υποθέσουμε ότι ένα άτομο επρόκειτο να ζήσει 70 χρόνια χωρίς να καπνίζει τώρα καπνίζοντας πρόκειται να ζήσει 5 χρόνια. Σημειωτέον ότι από τα 50 ή 45 του χρόνια ο καπνιστής θα αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα τα οποία θα υποβαθμίζουν προοδευτικά την ποιότητα της ζωής καθιστώντας την στο τέλος ανυπόφορη. Αν ρωτήσετε ένα άτομο με αναπνευστική ανεπάρκεια και συχνές κρίσεις δύσπνοιας μία κατάσταση που στην συντριπτική της πλειοψηφία οφείλεται στο κάπνισμα, πόσο ευχαριστημένο είναι από τη ζωή του θα σας απαντήσεις ότι προτιμάει «χίλιες φορές να πεθάνει παρά να ζει τη μαρτυρική αυτή ζωή». Το ίδιο θα απαντήσει και ένας καπνιστής με στεφανιαία ανεπάρκεια και συχνές κρίσεις στηθάγχης. Ένα σφαλερό επιχείρημα που επικαλούνται αρκετοί καπνιστές για να μην κόψουν το τσιγάρο είναι και το ότι ο παππούς τους ή ο τάδε γνωστός τους έφθασε 100 χρονών καπνίζοντας.
Η επιστράτευση αυτού του ακραίου επιχειρήματος δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά μόνο στο να απαλύνει τις ενοχές που αισθάνεται ο καπνιστής μέσα στην αδυναμία του να αποτάξει το τσιγάρο, αφού σίγουρα γνωρίζει πολλαπλάσια άτομα στο περιβάλλον του που επλήγησαν από θανατηφόρες ή μη παθήσεις που σχετίζονταν με το τσιγάρο.
Κανείς δεν αρνείται το γεγονός ότι και ένας καπνιστής μπορεί να φθάσει σε βαθιά γηρατειά έστω και ασθμαίνοντας. Αλλά πόστες είναι οι πιθανότητες και πόσα είναι τα περιστατικά αυτά. Το να επικαλείσαι μία εξαίρεση ενός κανόνα για να προσπαθήσεις να εντάξεις και εσύ τον εαυτό σου σε αυτή είναι το λιγότερο άρνηση της πραγματικότητας και της λογικής.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άπειρα τα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεσθεί ένας καπνιστής είτε να δικαιολογήσει στον εαυτό του την ολέθρια συνήθειά του και να απαλύνει κατά κάποιο τρόπο τις ενοχές του είτε για να αντικρούσει τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις των πιο αγαπητών προσώπων της οικογένειάς του που ικετευτικά του ζητούν να σταματήσει το κάπνισμα με μόνη ελπίδα να τον έχουν μερικά χρόνια πιο πολλά κοντά τους.
Απόσπασμα (Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Απριλίου 2003 ) από άρθρο του καθηγητή Σπαντιδέα Παθολόγου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μυστρά 49, Άνω Γλυφάδα Τηλ. 210 96 14 582
Πηγή http://www.iatronet.gr/