18 Νοε 2008

Ν.3730/2008 (ΦΕΚ A 262/22.12.2008 ): Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις

Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.
Ημερομηνία κατάθεσης 6/11/2008 και από 22/12/2008 Nόμος του κράτους
Συγκεκριμένα, ο νέος αυτός νόμος προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σε κάθε χώρο αναμονής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, στα ταξί, στους χώρους εστίασης, στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης, από το 2010.Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ που ο χώρος τους δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν το κατάστημά τους θα είναι αποκλειστικά για καπνιστές ή όχι.Τσουχτερά πρόστιμα, που θα αρχίζουν από 1000 €, θα αγγίζουν τα 20 χιλιάδες € και θα φτάνουν έως και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.


κατέβασε το Πρακτικό - Έκθεση της Επιτροπής
κατέβασε το Νόμο

3 σχόλια:

  1. Τώρα που βρήκαμε τον ένοχο για την μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος μπορούμε να κοιμηθούμε επιτέλους ήσυχοι.Είναι το τσιγάρο, αυτή η απεχθής συνήθεια των περιθωριακών αλητών και λοιπών κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων...Αυτό βέβαια είναι το "δέντρο" και βολεύει να ενοχοποιείται ως άλλοθι της...οικολογικής μας συνείδησης η οποία χάνει βεβαίως το δάσος που δεν είναι άλλο από την καθημερινή λεηλασία της φύσης στο όνομα του κέρδους. Και όσο δεν βλέπουμε το δάσος είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα! Ας μην ξεχνάμε από που ξεκίνησε η αντικαπνιστική υστερία πριν δύο περίπου δεκαετίες ως έκφραση του "πολιτικά ορθού"...Άρα γιατί δεν επιδεικνύουμε τον ίδιο ζήλο αντίδρασης για τον φασισμό και τη δικτατορία του αυτοκινήτου που καταδυναστεύει όλες τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις;Γιατί δεν μιλά κανείς για τα πολεοδομικά τερατουργήματα για τα σπίτια κελλιά και το κράτος των εργολάβων; Για τα όσα καρκινογόνα τρώμε εμείς και τα παιδιά μας και τις παρενέργειές τους; Για τα "αθώα" καλλυντικά και τις άλλες ,ολέθριες για την υγεία, αηδίες της κατασκευασμένης "ομορφιάς"; Για τα κινητά και την ακτινοβολία τους; Και τόσα άλλα;Πώς εξηγείται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα καρκίνου σε άτομα που ουδέποτε κάπνισαν έστω και ένα τσιγάρο ή δεν ήπιαν μια σταγόνα αλκοόλ και μάλιστα στο νομό μας και σε άλλους της Β.Ελλάδας που κατέχουν τα τραγικά πρωτεία στα κρούσματα αυτά, σύμφωνα με όλες τις έρευνες και άρθρα έγκυρων εφημερίδων; Και πώς οι παπούδες μας κτυπούσαν την κατοστάρα φεύγοντας με το τσιγάρο στο στόμα; Ας μην ξεχνάμε τέλος τη γνώμη των ναζί για το κάπνισμα και όποιος δεν το γνωρίζει ας διαβάσει ιστορία. Ένας καπνιστής επί 30 συναπτά έτη που δεν το έκοψε ποτέ παρά μόνο για ένα μήνα στη διάρκεια ασθένειας από πνευμονία πριν 5 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας για το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, έτσι ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικότερα και ο καπνιστής και κυρίως ο παθητικός καπνιστής. Άλλωστε 1 στους 2 καπνιστές υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους. Πρότεινε επίσης την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, ως ένα αντικίνητρο ειδικά στις μικρές ηλικίες, με την προϋπόθεση όμως ότι ένα μέρος των εσόδων που θα προκύψουν θα διοχετευθούν σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και της πρόληψης. Είπε χαρακρηριστικά: «Να μην γελιόμαστε. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη κατά του καπνίσματος και κατά του αλκοόλ μόνο κατασταλτικά. Δυσκολεύομαι και εγώ να δω πώς ο μαγαζάτορας, ειδικά σε ένα κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, θα πηγαίνει από το ένα τραπέζι στο άλλο και να υποχρεώνει τους θαμώνες να μην καπνίζουν. Δεν θα το κερδίσουμε εκεί το παιχνίδι. Θα το κερδίσουμε μόνο με πολύ πιο συστηματική ενημέρωση, με πολύ πιο συστηματική πρόληψη από αυτήν που υπάρχει σήμερα, ειδικά στις νέες γενιές, αυτές που εξακολουθούν ίσως να βλέπουν το κάπνισμα ως μία ενδιαφέρουσα μόδα και ως κάτι το οποίο θα τους επηρεάσει πολύ αργότερα στη ζωή τους».

    Ολόκληρη η ομιλία στο www.kmitsotakis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οτι τα υπόλοιπα προβλήματα του κόσμου δεν έχουν ληθεί δεν σημαίνει οτι πρέπει εμείς να αναπνέουμε τον καπνό και να μυρίζουμε σαν καμινάδες όταν πάμε ακόμα και για ένα καφέ. Είναι περιβάλλον όλων, να το σεβόμαστε λοιπόν. Και να το σέβεται αυτός που κάνει κάτι, οχι αυτός που δεν κάνει. Κοινώς, αυτός που καπνίζει πρέπει να σέβεται αυτόν που δεν καπνίζει, οχι το αντίθετο.

    Και επιτέλους, όταν το κόψετε, θα καταλάβετε πόσο εθισμένοι είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή