8 Απρ 2008

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το κάπνισμα και του Εθνικού Σχεδίου

Αθήνα, 7 Απριλίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις, που έχουν στην υγεία, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αβραμόπουλου:

«Καλωσορίζω πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά, που είναι σήμερα κοντά μας και που μας ενισχύουν σε κάτι πολύ σημαντικό, που έχουμε να ανακοινώσουμε. Και φαντάζομαι, ότι σήμερα το μήνυμά τους, μιας και το θέλουν οι ημέρες, είναι… να βάλουμε «βέτο στο κάπνισμα»!
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, γιατί όλος ο κόσμος γιορτάζει την υγεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις.
Και βέβαια, η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαντική προσπάθεια, για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουμε την επιστημονική κοινότητα, να αναπτύξουμε συνέργιες και συνεργασίες, που θα δημιουργήσουν αυτό το οποίο όλοι θέλουμε, έναν σύγχρονο κοινωνικό πολιτισμό.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό κράτος.
Χρειαζόμαστε -και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε- διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας.
Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα στοχεύσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών και θα ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ποιότητα στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.
Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να αλλάξουμε στάσεις ζωής και συμπεριφορές.
Δεν αρκούν μονάχα οι νόμοι, χρειάζεται και ο ίδιος ο πολίτης να συμμετέχει από μόνος του αλλά και μέσα από τα οργανωμένα κινήματά του.Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που να προνοεί και μία πολιτεία που να ενδιαφέρεται.
Στις αρχές του 21ου αιώνα και σε μία εποχή που σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγή, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στις εργασιακές σχέσεις και στον τρόπο ζωής χρειαζόμαστε το κράτος που μπορεί να κατοχυρώσει τα νέα κοινωνικά δικαιώματα της εποχής μας.
Και μπορούμε να μιλήσουμε για νέα κοινωνικά δικαιώματα, γιατί ζούμε σε ένα νέο επαναστατικό κόσμο που επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία και την συνοχή των κοινωνιών μας.
Σε έναν κόσμο, όπου η εξάρτηση ως κοινωνικό και βιολογικό φαινόμενο γίνεται τρόπος ζωής για τους πολίτες των ανεπτυγμένων κοινωνιών.
Σε ένα κόσμο, που οι νέοι άνθρωποι έρχονται ολοένα και πιο γρήγορα σε επαφή με την σεξουαλική εμπειρία και που η άγνοια εύκολα μετατρέπεται σε επιδημία.
Σε ένα κόσμο που ο εντατικός ρυθμός των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει δραματικά την κατάσταση της ψυχικής υγείας των πολιτών.
Σε ένα κόσμο, που η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και προτύπων οδηγεί στην εμφάνιση νέων επιδημιών, όπως η παιδική παχυσαρκία και η νευρική ανορεξία. Σε μία κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας που επαναστατικοποιεί διαρκώς φαρμακευτικές και θεραπευτικές λύσεις.
Σε μία παγκόσμια κοινωνία, που σηματοδοτείται από το μεταναστευτικό ρεύμα με όλες τις προκλήσεις που φέρνει για τη δημόσια υγεία αλλά και για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν τα εθνικά συστήματα υγείας για να κατοχυρώσουν την υγειονομική ασφάλεια και δημοκρατία.
Σε ένα φυσικό περιβάλλον, που αλλάζει κλίμα με καθοριστικές επιπτώσεις στη δομή των διεθνών σχέσεων και στην κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Απέναντι σε αυτές τις συγκλονιστικές αλλαγές που βιώνει όλος ο κόσμος μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού.
Τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη οφείλουν να αναπτύξουν ισχυρή και σύγχρονη πολιτική δημόσιας υγείας.
Από την πολιτική δημόσιας υγείας που θα αναπτύξουμε εξαρτάται η ύπαρξη αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η κατοχύρωση των νέων κοινωνικών δικαιωμάτων σε μία νέα παγκόσμια εποχή.
Μία πολιτική δημόσιας υγείας που προασπίζει ενεργητικά το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή από συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να καλλιεργήσουν συμπεριφορές και στάσεις ζωής που απειλούν τη δημόσια υγεία.
Μία πολιτική που εγγυάται το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την πρόληψη, που δεν σιωπά αλλά τολμά να μιλήσει για τα σύγχρονα προβλήματα της δημόσιας υγείας χωρίς να δαιμονοποιεί και να τρομοκρατεί.
Μία πολιτική που καλλιεργεί υπεύθυνες στάσεις ζωής και που ενεργοποιεί την συμμετοχή των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μία πολιτική που δεν φοβάται το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος αλλά που έχει ως κυρίαρχη αξία της την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Κυρίες και Κύριοι,
Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αφιερώσει την παγκόσμια μέρα υγείας στην επίδραση των αλλαγών που παρατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον στην κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Και πράγματι τίποτα δεν είναι πιο επίκαιρο για τη δημόσια από τη νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Από τις κλιματικές αλλαγές, την προστασία των υδάτινων πόρων, την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία των πολιτών από την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Σήμερα λοιπόν, που η παγκόσμια κοινότητα της υγείας στρέφει την προσοχή της, στην σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση δύο νέα Εθνικά Σχέδια Δράσης:
To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία.
Και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος.
Δύο σχέδια δράσης που αφορούν άμεσα στη διαφύλαξη και προάσπιση υγιεινού περιβάλλοντος.
Δύο μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που εναρμονίζουν την πολιτική δημόσιας υγείας στην χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χαράσσουν ενεργητικές πολιτικές για την άρση της αυθαιρεσίας και την υπεράσπιση του μέγιστου αγαθού της ζωής.
Από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία ξεχωρίζουμε δύο παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν ριζικά την ανταπόκριση του Υπουργείου μας στη νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα:
· Πρώτον, η ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των δεικτών της περιβαλλοντικής υγείας, στον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο και στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους.
· Και δεύτερον, η άμεση ενεργοποίηση του Κεντρικού Εργαστηρίου της Δημόσιας Υγείας με στόχο την εργαστηριακή υποστήριξη των περιβαλλοντικών ελέγχων και την υποστήριξη της επιδημιολογικής επιτήρησης και της επιδημιολογικής διερεύνησης των λοιμωδών νοσημάτων.

Κυρίες και Κύριοι,
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα εξακολουθεί και παραμένει ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας.
Δεν νοείται να μιλάμε για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον όταν εξακολουθούμε στην χώρα μας και συμβιβαζόμαστε με την πρακτική του παθητικού καπνίσματος και με τον μολυσμένο αέρα από καπνό.
Απέναντι σε αυτούς που έμμεσα υποστηρίζουν την παντοδυναμία της «οικονομίας της νικοτίνης».
Εμείς προτάσσουμε:
Το δικαίωμα στη ζωή, χωρίς εξάρτηση.
Το δικαίωμα να μπορούμε να εργαζόμαστε και να διασκεδάζουμε χωρίς να διακυβεύουμε τη ζωή μας.
Την αναγκαιότητα να προστατέψουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία από την κατάρρευση.
Την αναγκαιότητα να προστατέψουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας και την κοινωνική συνοχή του τόπου από την «γενοκτονία» που προκαλεί η καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος.
Απέναντι, σε αυτή τη μέγιστη πολιτική πρόκληση το Υπουργείο Υγείας δεν μένει αδρανές.
Ήρθε η ώρα, ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να τολμήσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ως ενεργή κοινωνία των πολιτών στη διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της ζωής.
Να προστατέψουμε τα παιδιά, τους νέους που είναι το αύριο του τόπου, από μία συνήθεια που σκοτώνει.
Να δώσουμε οριστικά τέλος στην απαράδεκτη πρακτική του παθητικού καπνίσματος που απειλεί αναφαίρετα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και που οι κύριες διατάξεις του θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, δημιουργούμε για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση πώλησης και προώθησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.
Και λέω ότι δημιουργείται για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας, διότι ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε ποτέ. Βήματα έγιναν, προσπάθειες έγιναν. Και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν προσπάθησαν, μέτρα ελήφθησαν αλλά όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, για να προστατέψουμε την ίδια μας τη ζωή. Για να προστατέψουμε τα νέα παιδιά μας. Διότι ήδη τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Με το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος που καταθέτουμε, καθιστούμε τον αντικαπνιστικό αγώνα εθνικό στόχο και περιγράφουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Στρατηγικός και θεμελιακός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η σταδιακή προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η κατάκτηση του δικαιώματος για απόλυτα καθαρό αέρα από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές συμπολίτες μας.
Εξάλλου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχουμε απέναντι μας μόνο την αυθαιρεσία.
Τους καπνιστές τους έχουμε δίπλα μας γιατί πάνω από όλα αυτοί αναγνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και γιατί αναζητούν εδώ και καιρό από την οργανωμένη πολιτεία ένα πακέτο μέτρων που θα τους στηρίξει στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να ξεπεράσουν την εξάρτηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Απέναντί μας, αγαπητοί φίλοι, έχουμε μόνο το άναρχο τοπίο και την προσβολή των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων.
Απέναντί μας έχουμε μόνο αυτούς που εξακολουθούν και προωθούν πρότυπα ζωής, που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων εμπορεύονται την εξάρτηση.
Σας διαβεβαιώ ότι στην προσπάθεια που κάνουμε για να θεμελιώσουμε μία σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας δεν θα σκοντάψουμε πάνω σε ημίμετρα.
Και κανείς δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει μπροστά στην απόφασή μας να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Στο όνομα της κοινωνίας, του κοινωνικού μας πολιτισμού.
Δεν θα μας αλλάξει πορεία το λεγόμενο -και κατά τη γνώμη μου περιβαλλόμενο από μύθους- πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνησή μας έχει εξάλλου αποδείξει έμπρακτα ότι στην μεταρρυθμιστική της πολιτική έχει ορίζοντα μόνο το μακροπρόθεσμο όφελος της κοινωνίας μας.
Στην ενημερωτική εκστρατεία που ξεκινούμε σήμερα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας και που ως στόχο έχει την καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος ως κεντρικό μήνυμα έχουμε το «Αναπνέουμε ελεύθερα. Είναι δικαίωμά μας.»
Ας το κατοχυρώσουμε λοιπόν όλοι μαζί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.
Ας δημιουργήσουμε αυτή τη δύναμη πυρός της κοινωνικής επιστημονικής και πολιτικής συμμαχίας. Για να δώσουμε τέλος σε μια συνήθεια, η οποία δεν τιμά τον κοινωνικό μας πολιτισμό.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την κοινοτική νομοθεσία. Θα το κάνουμε, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί το υπαγορεύει η συνείδησή μας και το χρέος μας.

Θα το κάνουμε γιατί το θέλουμε. Είναι υποχρέωσή μας και αυτήν αντιλαμβάνεται η πολιτεία και την αναλαμβάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Σε αυτό τον ωραίο αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί και όπως είπα στην αρχή, απευθυνόμενος στα παιδιά, το σύνθημά μας είναι και κάτι παραπάνω: «Βέτο στο κάπνισμα».
Τελευταία τροποποίηση 2008-04-08 02:47 PM

© ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ