28 Δεκ 2009

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


Σε εκδήλωση με θέμα «Παθητικό Κάπνισμα και Παιδί», η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, παρουσιάστηκαν καινούρια και αποκαλυπτικά στοιχεία για τους κινδύνους που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά.

Κίνδυνοι τόσο από το κάπνισμα των εγκύων για τα ίδια τους τα έμβρυα, όσο και για τα παιδιά που εκτίθενται συστηματικά και μακροχρόνια στο κάπνισμα των γονέων, συγγενών κ.λπ.

Τα προβλήματα ξεκινούν από την επίδραση της νικοτίνης στον εγκέφαλο των εμβρύων, τα οποία γεννιούνται εθισμένα στον καπνό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνού καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος των παιδιών (άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονίες, μειωμένη αναπνευστική ικανότητα κ.λπ.), ή ακόμα και θανάτους (αύξηση του ποσοστού του συνδρόμου του αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη), όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας καθηγητής κ. Α. Κωνσταντόπουλος. Οι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία από πολλαπλές έρευνες που επιβεβαιώνουν τις απόψεις αυτές. Για παράδειγμα «τα νεογνά των καπνιστριών κινδυνεύουν 2-3 φορές περισσότερο από το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου των Βρεφών (SIDS), από ότι τα νεογνά των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται 3 φορές στα βρέφη των οποίων οι μητέρες συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εγκυμοσύνη», ενώ «σε νεογνά που πέθαναν από το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νικοτίνης στους πνεύμονές τους». Επίσης από τον κ. Κωνσταντόπουλο επισημάνθηκε ότι η βρεφική θνησιμότητα είναι κατά 80% μεγαλύτερη στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μ. Κεφαλογιάννης, μίλησε επίσης ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, ο οποίος περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τόσο σε διεθνές (σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού), όσο και σε εθνικό επίπεδο (οικογενειακό δίκαιο) και επισήμανε ότι η προστασία της υγείας του παιδιού αποτελεί θεσμοθετημένη υποχρέωση τόσο για τους γονείς όσο και για την Πολιτεία.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις νέες θέσεις που υιοθέτησε, με δική του πρωτοβουλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα για τα «Περιβάλλοντα Χωρίς Καπνό» στις 26 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνει ότι «τα παιδιά δεν δύνανται να συναινέσουν τα ίδια στην έκθεσή τους στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα». Επίσης «καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη των επιπτώσεων της μακρόχρονης και συστηματικής έκθεσης των παιδιών στο κάπνισμα από δεύτερο (εισπνοή καπνού) και τρίτο χέρι (έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που εναποτίθενται στο περιβάλλον τους από συστηματικό κάπνισμα στους χώρους αυτούς) σε όλους τους χώρους δραστηριοτήτων τους».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η έννοια της συναίνεσης των παιδιών στην έκθεσή τους σε καπνό, καθώς και η έννοια του καπνίσματος από τρίτο χέρι εισάγεται στα ευρωπαϊκά κείμενα.


πηγή: ΑΚΡΙΤΑΣ - Ξάνθη -Εβδομαδιαια πολιτική εφημερίδα