25 Ιουν 2010

Πώς θα διακόψετε το κάπνισμα


Το κάπνισμα αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης, την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση θανατηφόρας καρδιακής νόσου, δεκαπλάσια πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, διπλάσια πιθανότητα για σοβαρά κατάγματα του ισχίου και καταρράκτη και τριπλάσια επίπτωση... εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βρογχικό άσθμα από το παθητικό κάπνισμα


Επτά στα 10 παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συχνότητα του άσθματος είναι 7% και ανεβαίνει στο 12% για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καπνιστικό περιβάλλον.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα στην εφηβεία.

Παθητικό κάπνισμα και παιδιά


«Ο περιβαλλοντικός καπνός (παθητικό κάπνισµα) στο σπίτι αποτελεί ύψιστο κίνδυνο για την υγεία εκατοµµυρίων παιδιών που ζουν µε γονιούς που ο ένας ή και οι δύο καπνίζουν», αναφέρεται στην πρόσκληση για εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί στις 23 lουνίου, 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση Έκθεσης του Royal School of Ρhisicians µε τίτλο «Παθητικό κάπνισµα και παιδιά».

Οι παθητικοί καπνιστές έχουν 2άσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδία


Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

«Φυσική» ροπή προς το τσιγάρο έχουν τα παιδιά με γονείς καπνιστές

«Εκκολαπτόμενοι καπνιστές» φαίνεται ότι είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς που καπνίζουν. Οπως κατέδειξε έρευνα του Royal College of Physicians, τα παιδιά με γονείς καπνιστές έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές, σε σχέση με παιδιά γονιών που δεν έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Και αξίζει να τονισθεί ότι σχεδόν το 40% των Ελληνόπουλων εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.