21 Ιαν 2008

Συνέπειες του καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο καπνός περιέχει συνολικά 4.000 περίπου χημικές ουσίες από τις οποίες οι 55 προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, εκτός του ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, το κάπνισμα ευθύνεται και για μια σειρά εξίσου σοβαρών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.
Με δεδομένο ότι οι καπνιστές σήμερα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τους 1.100.000.000, υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα είναι νέοι.
Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές σε κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως και την πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας καπνίζονται 78.000.000 τσιγάρα την ημέρα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2.700 τσιγάρα το χρόνο, δηλαδή 7,5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνονται στην Ελλάδα 2,5 φορές περισσότερα τσιγάρα από το μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Εκείνο όμως που οφείλει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, είναι τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στις νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αριθμός των καπνιστών φθάνει το 70% στις ηλικίες 16-25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές.
Επίσης, έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έχει δείξει ότι 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών και δύο από αυτά έγιναν συστηματικοί καπνιστές.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να περιοριστεί η εξάπλωση και κατ’ επέκταση οι συνέπειες του καπνίσματος στη χώρα μας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες.

Απόσπασμα από επιστημονικό Άρθρο για τις συνέπειες του καπνίσματος στο πλαίσιο των δράσεων των "Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας- Αθηνά Υγεία" του Δήμου Αθηναίων οπού η κυρία Κατσαμπέ- Μαρνέρη Κατερίνα προεδρεύει από 1/1/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου