1 Ιουν 2010

Το παθητικό κάπνισμα «σκοτώνει» 600 Ελληνες κάθε χρόνο.

Το παθητικό κάπνισμα εκτιμάται ότι «σκοτώνει» κάθε χρόνο περίπου 600 Ελληνες, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ισχαιμίας του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνιες πνευμονοπάθειες.Παλαιότερη μελέτη του καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα έδειξε ότι οι καπνιστές εργαζόμενοι σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης εμφανίζουν βήχα σε ποσοστό 41,8% (24,7% οι μη καπνιστές συνάδελφοί τους), συριγμό κατά την αναπνοή (27,5%, έναντι 7,2% των μη καπνιστών), φλέγμα (48,2% έναντι 32,6%) και λαχάνιασμα (53,4% έναντι 36,5%). Τα ποσοστά είναι υψηλά και στις δύο ομάδες εργαζομένων, λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα.

πηγή: Έθνος

Ανησυχητική η αύξηση των κοριτσιών που ξεκινούν το κάπνισμα

«Καμπανάκι» για τις καπνίστριες
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εθισμό όλο και περισσότερων γυναικών στη νικοτίνη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
Τo ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 1,1 δισ. άνθρωποι, είναι και με τη «βούλα» καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, τα οποία επιπλέον καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και αναστρέψιμη αιτία θανάτου, με δυνατότητα πρόληψης και για τα δύο φύλα.

Προς πλήρη καπνοαπαγόρευση μετά το καλοκαίρι


Στο «σβήσιμο» του τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους προχωρεί το Υπ. Υγείας, καθώς τα πολλά «παράθυρα» του περυσινού εγχειρήματος οδήγησαν σε εκφυλισμό των μέτρων.

Κλείνουν τα παραθυράκια στο νόμο κατά του καπνίσματος

Τρεις μήνες απομένουν στους θεριακλήδες να "απολαύσουν" το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Η υπουργός Υγείας έκλεισε σήμερα όλα τα παραθυράκια του προηγούμενου νόμου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει "καθαρό" περιβάλλον σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Σεπτεμβρίου, καταργώντας τις εξαιρέσεις και κάνοντας πιο αυστηρούς τους ελέγχους, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.