21 Ιαν 2008

Οι κίνδυνοι του τσιγάρου

Είναι αλήθεια ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι ήπιο ναρκωτικό μεγάλης διάδοσης. Στην αρχή η ανθρωπότητα δεν ήξερε τις βλαπτικές συνέπειές του, γι’ αυτό και υπήρξε η γνωστή και σαρωτική διάδοσή του. Αργότερα όμως οι έρευνες στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έδειξαν ότι εμπεριέχει περισσότερες από 600 βλαπτικές ουσίες και τρεις από αυτές είναι σούπερ επικίνδυνα δηλητήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι ουσίες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα και η νικοτίνη που δημιουργεί εξάρτηση. Το 50% των δυτικών λαών κάπνιζαν στο παρελθόν, όμως μετά τις έρευνες και τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα, στις δυτικές χώρες μειώθηκε το ποσοστό στο 20%, ενώ στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι περίπου στο 48-50%.Η καθημερινή χρήση του καπνού εξασθενεί και καταστρέφει τα αγγεία, τις αεροφόρους οδούς και τους βλεννογόνους με αποτέλεσμα στενώσεις, νεκρώσεις, εξαλλαγές, κτλ. Είναι σα να διάλεξε κανείς τη φθορά, το γήρας και τον αργό ή γρήγορο θάνατο.

Οι κίνδυνοι του τσιγάρου για τους καπνιστές:

  • Χρόνιες βρογχίτιδες
  • Καρκίνος των πνευμόνων
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Κόπωση
  • Ο καπνός είναι τοξικός και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές και προκαλεί τα ίδια άσχημα συμπτώματα.

Γιατί να σταματήσω;

  • Η ζωή χωρίς τσιγάρο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αμφίβολες απολαύσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
  • Καλυτέρευση της υγείας και ελπίδα ζωής
  • Καλύτερη φυσική κατάσταση
  • Καλύτερες επιδόσεις
  • Οικονομία

Κάπνισμα και υγεία

Μια εξαιρετική εργασία από τους μαθητές του 6ο Γυμνασίου Σερρών με θέμα "Κάπνισμα και Υγεία"

http://www.6gymnasio.gr/ACTIVITIES/math_ergasies/SMOKING/erg_kapnisma.htm

Συνέπειες του καπνίσματος




Το κάπνισμα είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο καπνός περιέχει συνολικά 4.000 περίπου χημικές ουσίες από τις οποίες οι 55 προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, εκτός του ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, το κάπνισμα ευθύνεται και για μια σειρά εξίσου σοβαρών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.
Με δεδομένο ότι οι καπνιστές σήμερα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τους 1.100.000.000, υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα είναι νέοι.
Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές σε κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως και την πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας καπνίζονται 78.000.000 τσιγάρα την ημέρα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2.700 τσιγάρα το χρόνο, δηλαδή 7,5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνονται στην Ελλάδα 2,5 φορές περισσότερα τσιγάρα από το μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Εκείνο όμως που οφείλει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, είναι τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στις νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αριθμός των καπνιστών φθάνει το 70% στις ηλικίες 16-25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές.
Επίσης, έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έχει δείξει ότι 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών και δύο από αυτά έγιναν συστηματικοί καπνιστές.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να περιοριστεί η εξάπλωση και κατ’ επέκταση οι συνέπειες του καπνίσματος στη χώρα μας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες.

Απόσπασμα από επιστημονικό Άρθρο για τις συνέπειες του καπνίσματος στο πλαίσιο των δράσεων των "Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας- Αθηνά Υγεία" του Δήμου Αθηναίων οπού η κυρία Κατσαμπέ- Μαρνέρη Κατερίνα προεδρεύει από 1/1/2003

Οι βλάβες για την υγεία μας από το κάπνισμα


Το κάπνισμα γενικά προσκαλεί στην καρδιά στεφανιαία νόσο με τις συνέπειές της: έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιο θάνατο. Στον εγκέφαλο αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).

Tα περιφερικά αγγεία, θρόμβωση, διαλείπουσα χωλότητα, ακρωτηριασμούς. Στα μάτια μέχρι τύφλωση. Στους νεφρούς από νεφρική ανεπάρκεια μέχρι ανάγκη νεφρικών μεταμοσχεύσεων. Στην αορτή ανευρύσματα, ρήξη αυτών με πολύ βαριά εξέλιξη. Στους πνεύμονες από απλές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες και το 90% (ενενήντα) τοις εκατό των καρκίνων του πνεύμονος.

Καρκίνοι ουροδόχου κύστης, τραχήλου μήτρας, οισοφάγου, μαστού, παχ. εντέρου, παγκρέατος επίσης προκαλούνται από το κάπνισμα. Πολύ μεγάλη ζημία στην υγεία του εμβρύου, βρεφών και παιδιών οφείλεται στο κάπνισμα της εγκύου μητέρας και των γονέων στο σπίτι. Βλάβη, βλάβη παντού σε κάθε όργανο του ανθρώπου.

Ωφέλεια και μόνο ωφέλεια από τη διακοπή του καπνίσματος. Τι πρέπει να επιλέξει κανείς; Σίγουρα την ωφέλεια. Και γιατί να μην καπνίσει κανείς ή γιατί να το διακόψει κανείς το κάπνισμα; Γιατί; Να γιατί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι από το κάπνισμα χάνονται ετησίως 5 (πέντε) εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη 600 (εξακόσιες) χιλιάδες και στην Ελλάδα 18-20 (δεκαοχτώ - είκοσι) χιλιάδες συμπολίτες μας.


Ενημερωτικό άρθρο κατά του καπνίσματος από τον Δημήτρη Θ. Κουπίδη( Καρδιολόγος- Σύμβουλος υγείας Ελικαρ, Πρόεδρος Παραρτήματος Βέροιας Ε.Α.Ε.)