21 Ιαν 2008

Οι βλάβες για την υγεία μας από το κάπνισμα


Το κάπνισμα γενικά προσκαλεί στην καρδιά στεφανιαία νόσο με τις συνέπειές της: έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιο θάνατο. Στον εγκέφαλο αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).

Tα περιφερικά αγγεία, θρόμβωση, διαλείπουσα χωλότητα, ακρωτηριασμούς. Στα μάτια μέχρι τύφλωση. Στους νεφρούς από νεφρική ανεπάρκεια μέχρι ανάγκη νεφρικών μεταμοσχεύσεων. Στην αορτή ανευρύσματα, ρήξη αυτών με πολύ βαριά εξέλιξη. Στους πνεύμονες από απλές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες και το 90% (ενενήντα) τοις εκατό των καρκίνων του πνεύμονος.

Καρκίνοι ουροδόχου κύστης, τραχήλου μήτρας, οισοφάγου, μαστού, παχ. εντέρου, παγκρέατος επίσης προκαλούνται από το κάπνισμα. Πολύ μεγάλη ζημία στην υγεία του εμβρύου, βρεφών και παιδιών οφείλεται στο κάπνισμα της εγκύου μητέρας και των γονέων στο σπίτι. Βλάβη, βλάβη παντού σε κάθε όργανο του ανθρώπου.

Ωφέλεια και μόνο ωφέλεια από τη διακοπή του καπνίσματος. Τι πρέπει να επιλέξει κανείς; Σίγουρα την ωφέλεια. Και γιατί να μην καπνίσει κανείς ή γιατί να το διακόψει κανείς το κάπνισμα; Γιατί; Να γιατί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι από το κάπνισμα χάνονται ετησίως 5 (πέντε) εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη 600 (εξακόσιες) χιλιάδες και στην Ελλάδα 18-20 (δεκαοχτώ - είκοσι) χιλιάδες συμπολίτες μας.


Ενημερωτικό άρθρο κατά του καπνίσματος από τον Δημήτρη Θ. Κουπίδη( Καρδιολόγος- Σύμβουλος υγείας Ελικαρ, Πρόεδρος Παραρτήματος Βέροιας Ε.Α.Ε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου