31 Μαΐ 2008

31 Μαϊου:Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματοςΜε αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στην χώρα μας 20.000 καπνιστές από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Για την ακρίβεια, οι καπνιστές ζουν 14 χρόνια λιγότερα από αυτούς που δεν καπνίζουν.Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις μαζί με την Κύπρο και την Κούβα στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων.
Η Ελλάδα κατακτά επί χρόνια τον τίτλο της "πρωταθλήτριας Ευρώπης" στο κάπνισμα. Είναι, μάλιστα, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος όχι μόνο στους ενηλίκους αλλά και στα αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας.Οι Έλληνες επιστήμονες προτείνουν απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα ταξί και στα μέσα συγκοινωνίας, στους σταθμούς των τρένων, στα λεωφορεία, ακόμη και στις παραλίες, δραστικά μέτρα στα οποία όμως θεωρείται μάλλον δύσκολο να πειθαρχήσουν οι Έλληνες. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν πρέπει να ποινικοποιηθεί η χρήση του. Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός μιλά για μέτρα κατά όσων προάγουν το κάπνισμα, χωρίς ωστόσο να τάσσεται υπέρ της ποινικοποίησης ή των προστίμων, άποψη που διατυπώθηκε από μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε συνέντευξη τύπου. Το σίγουρο είναι ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο το χρήστη αλλά και τους γύρω του και δυστυχώς η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι θλιβερή, με ολοένα και πιο νέα παιδιά εθίζονται στο καπνό. Μάλιστα, νεότερες μελέτες έδειξαν οτι τα έμβρυα που εκτίθενται στο καπνό αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά στη παιδική ηλικία και δεν αναζητούν κοινωνικές συναναστροφές. Πάντως, η εμπειρία απο την απαγόρευση του καπνίσματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξε οτι ο αριθμός των νέων και των εθισμένων καπνιστών μειώθηκε δραστικά.
Έρευνες δείχνουν ότι το 15% των μαθητών δοκιμάζει για πρώτη φορά τη γεύση του τσιγάρου στην ηλικία των 10 ετών, στην ηλικία των 14 οι μισοί έχουν καπνίσει έστω μια φορά ενώ στην Γ' Λυκείου ένας στους τρεις μαθητές είναι ήδη συστηματικός καπνιστής.Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Βασίλης Πυργάκης, τόνισε ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα κάθε χρόνο είναι περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στα ναρκωτικά, το AIDS, το αλκοόλ και τα ατυχήματα μαζί.Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα ένας καπνιστής που παθαίνει έμφραγμα έχει 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποιον που δεν καπνίζει.Οι καπνιστές έχουν δύο έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το μη καπνιστή ενώ οι άνδρες 40-60 ετών που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.Επιπλέον, το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου κυρίως στο στόμα, το λάρυγγα, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες και το στομάχι. Ευθύνεται επίσης για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος, τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τη γήρανση.Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.πηγή : http://www.madata.gr/index.php?news=3475Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου