31 Δεκ 2009

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών αυξάνει τον κίνδυνο εμφυσήματος


Tα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον του σπιτιού τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν εμφύσημα νωρίς στην ενήλικη ζωή τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι βλάβες που προκαλεί η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στην αρχή της ζωής ενός ατόμου ενδέχεται να μην αποκαθίστανται πλήρως στη συνέχεια με την απομάκρυνσή του από το επιβλαβές αυτό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Gina Lovasi, επίκουρο καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Mailman, περίπου τα μισά άτομα του μεγάλου πολυεθνικού πληθυσμού της μελέτης είχαν συμβιώσει κατά την παιδική τους ηλικία στην ίδια οικία με τουλάχιστον έναν τακτικό καπνιστή.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις αξονικές τομογραφίες 1.781 μη καπνιστών χωρίς κλινική διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου από έξι κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν ότι εντόπισαν διαφορές στις αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων αυτών που είχαν ζήσει κατά την παιδική τους ηλικία στο ίδιο σπίτι με έναν καπνιστή και εκείνων που δεν είχαν εκτεθεί ως παιδιά σε παθητικό κάπνισμα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η επιβλαβής επίδραση του καπνίσματος στους πνεύμονες ενδέχεται να επιμένει για αρκετές δεκαετίες», αναφέρει η Lovasi.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της έκθεσης ενός ατόμου κατά την παιδική του ηλικία σε παθητικό κάπνισμα και της ανάπτυξης εμφυσήματος νωρίς στην ενήλικη ζωή του διαπιστώθηκε και σε συμμετέχοντες των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν δείχνει ότι η επίδραση που εντοπίσθηκε αφορά την έκθεση του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι και όχι την έκθεση του στο κάπνισμα ως έμβρυο.

Πηγή: α) United Press International β) http://www.healthview.gr