3 Μαρ 2010

Πρόσθετοι φραγμοί για το κάπνισμα


Στη διαμόρφωση πιο αυστηρών μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προχωρεί το υπουργείο Υγείας.
Η πολιτική ηγεσία αξιολογεί τις προτάσεις της εθνικής επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων και εξετάζει ακόμη και την πλήρη απαγόρευση, την οποία προτείνει η εθνική επιτροπή. Σκοπός του υπουργείου είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αναθεώρησης των μέτρων, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την εθνική επιτροπή και εκπροσώπους φορέων. Κάλεσαν τους φορείς να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως το τέλος της εβδομάδας και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν σύντομα μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι θέμα δημόσιας υγείας και αποτελεσματικής πρόληψης και αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Αναφερόμενη στον ισχύοντα νόμο, είπε ότι είχε μεγάλα προβλήματα εφαρμογής: «Θέλουμε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θεωρεί αναποτελεσματικό τον μηχανισμό ελέγχου και εξετάζει τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επεσήμανε ότι οι εξαιρέσεις του νόμου υπονόμευσαν την εφαρμογή του και πρότεινε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπέρ των εξαιρέσεων, ωστόσο, τάχθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των μπαρ, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των παραδοσιακών καφενείων. Πρότειναν αναστολή ισχύος του νόμου μέχρι να ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να αφορούν μόνο τους καπνιστές που παραβιάζουν τα μέτρα και όχι τους επιχειρηματίες. Η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου προκάλεσε αθέμιτο ανταγωνισμό, σχολίασαν οι εστιάτορες.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σχολίασαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του καπνίσματος και των περιπτερούχων ότι δεν διαθέτουν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είπαν ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες από εργοδότες και εργαζόμενους.

πηγή: Έθνος

Το παθητικό κάπνισμα έχει ήδη κάνει ζημιά στις αρτηρίες 13χρονων παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα


Τα παιδιά 13 ετών που έχουν υποστεί το παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον τους, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν κιόλας ορατές συνέπειες στο αίμα τους, καθώς οι αρτηρίες τους έχουν ήδη σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης), σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ζημιά στις αρτηρίες ξεκινά από την παιδική ηλικία και έχει προκαλέσει μετρήσιμη βλάβη όταν πια το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης, όταν θα ενηλικιωθεί. Η έρευνα -η πρώτη που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στα αιμοφόρα αγγεία των ενηλίκων, αλλά ακόμα και των μικρών παιδιών- έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούρκου, υπό την δρα Καταρίνα Κάλιο, και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις "Circulation", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η μελέτη αφορούσε περίπου 500 παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα, αφού κάποιος εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου. Μέτρησαν επίσης, μέσω υπερήχων, το πάχος των αρτηριών του αίματος. Όπως φάνηκε, τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών εμφανίζονται πιο παχιά και σκληρά, αν έχουν υποστεί ζημιά από την αθηρωμάτωση λόγω του παθητικού καπνίσματος. Τα παιδιά με την περισσότερη κοτινίνη στο αίμα τους (τα οποία συνεπώς είχαν υποστεί το μεγαλύτερο παθητικό κάπνισμα), είχαν, κατά μέσο όρο, αρτηρίες κατά 7 έως 8% παχύτερες από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης. Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την ευκαμψία των αρτηριών και βρήκαν ότι ήταν 15% χαμηλότερη στους εφήβους με τα μεγαλύτερα επίπεδα κοτινίνης. Αλλά και τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης (LDL) ήσαν υψηλότερα στα παιδιά που είχαν εισπνεύσει τον περισσότερο καπνό. Σύμφωνα με την Κάλιο, "η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμα και η παραμικρή έκθεσή τους στο τσιγάρο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία τους". Διεθνείς φορείς (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονος, Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου) εκτιμούν ότι ο καπνός του τσιγάρου θα σκοτώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς μέσα στον χρόνο, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα κ.α., και παράλληλα επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με 500 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με το site των φορέων στη διεύθυνση www.tobaccoatlas.org, ένα δισεκατομμύριο άνδρες και 250 εκατ. γυναίκες καπνίζουν κάθε μέρα στον κόσμο.

πηγή: © 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Εξαιρετικά» επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά

Καρδιαγγειακούς κινδύνους από την ηλικία των 13 ετών εμφανίζουν τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Οι πιο συχνοί είναι η αύξηση χοληστερίνης και η σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι συντάκτες της επιστημονική μελέτης εξέτασαν 494 παιδιά και βρήκαν ότι η έκθεσή τους στον καπνό μεταξύ 8 και 13 ετών μπορεί να μειώσει το πάχος στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων καθώς και να επηρεάσει θετικά στη σκλήρυνση των αρτηριών και στη δημιουργία θρόμβων.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι όσο περισσότερος είναι ο καπνός που εκτίθεται ένα παιδί καθημερινά, τόσο υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνη Β έχει. Η εν λόγω πρωτεΐνη αποτελεί ακόμη έναν κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, αφού συνδέεται με την χοληστερίνη.

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πόσο βλαβερό είναι το παθητικό κάπνισμα για τους ενήλικες, αλλά πρώτη φορά αποδεικνύεται η σχέση που έχει με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα παιδιά», εξηγεί η Katariina Kallio από το Πανεπιστήμιο Turku της Φιλανδίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Τα αποτελέσματα αυτά επιβάλουν τα παιδιά να μην εκτίθενται ούτε λεπτό στον καπνό του τσιγάρου» λέει η ίδια.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιστημονική επιθεώρησης Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

πηγή: Τα Νέα ( Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr)