17 Ιαν 2008

Κάπνισμα: STOP στη στιγμή!

Όπως υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα, οι παρορμητικές απόπειρες να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι πιο πιθανό να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα από ότι οι προγραμματισμένες προσπάθειες.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο College του Λονδίνου πήραν συνεντεύξεις από 1.900 καπνιστές και πρώην καπνιστές σχετικά με τις απόπειρές τους να το κόψουν, όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκδοση British Medical Journal.

Από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι τα 2/3 των καπνιστών που ξαφνικά διέκοψαν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, κατάφεραν να μην καπνίζουν τουλάχιστον για 6 μήνες, ενώ από αυτούς που είχαν προγραμματίσει με λεπτομέρειες τη διακοπή λιγότεροι από τους μισούς είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα για τη διακοπή, πιθανά ένιωθαν λιγότερο αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα.

Η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι πριν από τη διακοπή, οι καπνιστές βιώνουν διαφορετικά επίπεδα κινητοποίησης που οδηγούν τελικά στην απόφασή τους να κόψουν το κάπνισμα.

Τα κίνητρα για τη διακοπή είναι πιθανότατα πιο έντονα στα άτομα αυτά που λαμβάνουν άμεση δράση ενώ φαίνεται να μην έχουν την ίδια ένταση στους καπνιστές που σκοπεύουν να το κόψουν «κάποια στιγμή στο μέλλον».

Στην εν λόγω έρευνα, το 65% των μη προγραμματισμένων προσπαθειών ήταν επιτυχημένες για τουλάχιστον 6 μήνες. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με μόλις 45% στους καπνιστές που είχαν προγραμματίσει τη διακοπή.

Η κοινή αντίληψη είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να περάσει από διάφορα στάδια – να το σκεφτεί, να το προγραμματίσει και μετά να το κάνει.

Oι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δεν υποθέτουν ότι η προγραμματισμένη διακοπή δεν είναι αποτελεσματική.

Θεραπεία

Ο επικεφαλής της έρευνας Robert West σημειώνει: "Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να προτρέψουμε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να έχουν κάποιο πρόγραμμα στο μυαλό τους, μας δείχνουν όμως πολλά στοιχεία για την πνευματική κατάσταση του καπνιστή που πράγματι θέλει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια.

"Η δυσαρέσκεια που νιώθει κάποιος επειδή είναι καπνιστής δημιουργεί πίεση στο άτομο. Όταν αυτή η πίεση είναι πολύ έντονη, ακόμα και η παραμικρή αφορμή μπορεί να προκαλέσει τον καπνιστή να αποφασίσει ότι έφτασε η στιγμή να το κόψει.


"Αν η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αμέσως αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό σε πολλούς καπνιστές υποδηλώνει μικρότερη επιθυμία και ασθενέστερη δέσμευση απέναντι στην απόφασή τους για διακοπή."

Ο Jean King, επικεφαλής του ινστιτούτου Cancer Research της Βρετανίας στον τομέα του ελέγχου καπνίσματος, σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά είπε: "Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έρευνα γιατί δείχνει ότι κάθε άνθρωπος ενεργεί διαφορετικά.

"Όπως φαίνεται, κάποιοι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα από μια στιγμιαία παρόρμηση και αυτό είναι πολύ θετικό γι αυτούς. Άλλοι ωφελούνται περισσότερο από ένα προγραμματισμένο …ραντεβού.

"Και στις δύο περιπτώσεις, οι καπνιστές μπορούν πάντα να ζητούν τη βοήθεια ειδικών γιατρών και συμβούλων για να πετύχουν στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τη συνήθεια του τσιγάρου."

BBC News

PATHFINDER 27 Ιαν. 06