25 Ιουν 2010

Οι παθητικοί καπνιστές έχουν 2άσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδία


Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Το συμπέρασμα της μελέτης του πανεπιστημίου του Λονδίνου University College έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες ενδείξεις που συνδέουν το παθητικό κάπνισμα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 13.000 ανθρώπους στην Αγγλία και τη Σκοτία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ σιέλου που μετράει την ποσότητα του παθητικού καπνού στην οποία έχει εκτεθεί κάποιος και παρακολούθησαν τους εθελοντές για ένα διάστημα οκτώ ετών καταγράφοντας ποιος εμφάνισε καρδιακό νόσημα και ποιός πέθανε από αυτό. Στη διάρκεια της έρευνας, 32 από τους 1.500 εθελοντές, οι οποίοι ήταν παθητικοί καπνιστές χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ οι ίδιοι, πέθαναν από καρδιακό νόσημα, σε σχέση με 15 από τους 1.000 μη καπνιστές που ήταν ελάχιστα εκτεθειμένοι στον καπνό τρίτων.
Ο ερευνητής δρ Μαρκ Χάμερ δήλωσε ότι οι αναλύσεις που έγιναν σε όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ έδειξαν ότι η μεγάλη έκθεση στον καπνό τρίτων ενέχει πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρδιακό νόσημα. Μία "μεγάλη" έκθεση στον καπνό τρίτων, ο Χάμερ εξηγεί, ισοδυναμεί με την συμβίωση με καπνιστή και με σχεδόν καθημερινό "παθητικό κάπνισμα".
Περίπου ένας στους πέντε εθελοντές είχε υψηλά επίπεδα έκθεσης σε καπνό, σύμφωνα με το τεστ. Οι παθητικοί καπνιστές καθώς και οι καπνιστές (στην έρευνα) ήταν νεότεροι και πιο συχνά ανδρες, σε κακή οικονομική κατάσταση και λιγότερο δραστήριοι σωματικά σε σχέση με εκείνους που εκτίθεντο λίγο στον καπνό τρίτων. Αλλά ακόμη και ελέγχοντας αυτούς τους παράγοντες, η σχέση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στα καρδιακά νοσήματα παραμένει.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η ομάδα του Χάμερ βρήκε ακόμα στοιχεία, όπως έχουν κάνει και άλλες ομάδες, που αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

πηγή: iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου