25 Ιουν 2010

Παθητικό κάπνισμα και παιδιά


«Ο περιβαλλοντικός καπνός (παθητικό κάπνισµα) στο σπίτι αποτελεί ύψιστο κίνδυνο για την υγεία εκατοµµυρίων παιδιών που ζουν µε γονιούς που ο ένας ή και οι δύο καπνίζουν», αναφέρεται στην πρόσκληση για εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί στις 23 lουνίου, 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση Έκθεσης του Royal School of Ρhisicians µε τίτλο «Παθητικό κάπνισµα και παιδιά».

Η εκδήλωση πραγµατοποιείται από το Royal College of Physicians και το European Public Health Alliance (Ευρωπαϊκή Συµµαχία για τη Δηµόσια Υγεία) µε φιλοξενούντες τους ευρωβουλευτές Μαρίνα Γιαννακουδάκη και Θεόδωρο Σκυλλάκη.
«Η προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισµα αποτελεί προτεραιότητα για την υγεία. Η καπνιστική συµπεριφορά ενηλίκων θα πρέπει ως εκ τούτου να αλλάξει δραστικά, ιδίως σ' ό,τι αφορά το κάπνισµα στο σπίτι. Αυτή η Έκθεση αναδεικνύει και υπογραµµίζει τους λόγους γι' αυτή την αλλαγή και πώς αυτή θα γίνει κατορθωτή», αναφέρει στον Πρόλογο ο Sir William Donaldson, Chief Medical Officer.
Στην Έκθεση γίνεται αναφορά σε έρευνες-εκθέσεις που πραγµατοποιήθηκαν για το θέµα στο παρελθόν και προβάλλονται πρόσφατες που αναδεικνύουν το µέγεθος της βλάβης στα βρέφη και τα παιδιά στο σπίτι, από το παθητικό κάπνισµα, και τις βλάβες στα έµβρυα, όταν η µητέρα καπνίζει.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι στο Ηνωµένο Βασίλειο, ως εκ του παθητικού καπνίσµατος, επισυµβαίνουν κάθε χρόνο στα παιδιά πάνω από 20.000 περιπτώσεις µολύνσεων του κατώτερου αναπνευστικού αγωγού, πάνω από 120.000 περιπτώσεις παθήσεων του µέσου αφτιού και τουλάχιστον 2200 νέες περιπτώσεις συρίγµατος στην αναπνοή και άσθµατος. Αναφέρεται, επίσης, ότι περί τα 23.000 παιδιά αρχίζουν το κάπνισµα πριν από τα 16 τους χρόνια, ως αποτέλεσµα της έκθεσής τους στη συνήθεια του καπνίσµατος από τους γονείς και άλλα άτοµα στο άµεσο περιβάλλον τους.
ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. ΣΥΚΑΛΛΙΔΗΣ

πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου