25 Ιουν 2010

«Φυσική» ροπή προς το τσιγάρο έχουν τα παιδιά με γονείς καπνιστές

«Εκκολαπτόμενοι καπνιστές» φαίνεται ότι είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς που καπνίζουν. Οπως κατέδειξε έρευνα του Royal College of Physicians, τα παιδιά με γονείς καπνιστές έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές, σε σχέση με παιδιά γονιών που δεν έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Και αξίζει να τονισθεί ότι σχεδόν το 40% των Ελληνόπουλων εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.

Παράγωγα νικοτίνης
Η έρευνα που παρουσίασαν χθες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μαρίνα Γιαννακουδάκη κατέδειξε επίσης ότι τα παιδιά με καπνιστές γονείς έχουν στο σάλιο τους πολύ περισσότερα παράγωγα της νικοτίνης από τα παιδιά γονέων που δεν καπνίζουν.
H μητέρα
Περισσότερο επιβαρυντικό για τα παιδιά είναι το κάπνισμα της μητέρας έναντι του πατέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες καπνιζόντων εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα εάν ο πατέρας είναι αυτός που καπνίζει, πάνω από έξι φορές περισσότερο εάν η μητέρα είναι καπνίστρια και σχεδόν εννέα φορές περισσότερο εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν, με επιπτώσεις στην υγεία τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφονται περί τις 2.700 περιπτώσεις ασθενειών σε παιδιά και εφήβους ανά εκατομμύριο πληθυσμού οι οποίες οφείλονται στο κάπνισμα, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα και ωτίτιδα. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη χώρα μας, ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, λόγω της «πρώτης θέσης» που λαμβάνουμε πανευρωπαϊκά σε αριθμό καπνιστών.
Δύο συμβουλές
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, οι γονείς μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες των δικών τους επιλογών για τα παιδιά τους ακολουθώντας δύο πολύ απλές συμβουλές: Να μην καπνίζουν μπροστά στα παιδιά και μέσα στο σπίτι.
πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου