1 Ιουν 2010

Προς πλήρη καπνοαπαγόρευση μετά το καλοκαίρι


Στο «σβήσιμο» του τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους προχωρεί το Υπ. Υγείας, καθώς τα πολλά «παράθυρα» του περυσινού εγχειρήματος οδήγησαν σε εκφυλισμό των μέτρων.
Σε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Τη σχετική ανακοίνωση αναμένεται να κάνει σήμερα η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην ανοικτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης απαγόρευση θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι.
Η αναβολή εφαρμογής του μέτρου βασίζεται σε ένα καθαρά τεχνικό επιχείρημα: κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η πλήρης απαγόρευση δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, στους οποίους προφανώς θα επιτρέπεται το κάπνισμα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί να εμπεδωθεί από τους πολίτες η έννοια της πλήρους απαγόρευσης, την ώρα που στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων θα μπορούν να καπνίζουν. Η απαγόρευση θα έχει νόημα τον χειμώνα, όταν οι χώροι ψυχαγωγίας θα είναι κλειστοί.
Το «στοίχημα» για την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας είναι μεγάλο, μετά το «ναυάγιο» του περυσινού εγχειρήματος. Η απαγόρευση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2009 είχε αφήσει πολλά «παράθυρα», τα οποία οδήγησαν σύντομα σε εκφυλισμό των μέτρων. Η χώρα μας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει ένα αξιόπιστο μοντέλο απαγόρευσης και αυτό φαίνεται και από επίσημες ευρωπαϊκές μετρήσεις.
Πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» δείχνει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι εκτίθενται περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους σε παθητικό κάπνισμα στον χώρο της εργασίας. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα προφανώς δεν τηρούνται σε αρκετούς χώρους εργασίας.
Το 17% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου στον χώρο της δουλειάς τους περισσότερο από μία ώρα ημερησίως και το 19% περισσότερες από πέντε ώρες! «Θεριακλήδες» υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος, η Αυστρία και η Ουγγαρία, αλλά η χώρα μας κρατά τα «σκήπτρα».
Παθητικό κάπνισμα
Τραγική είναι η εικόνα με το παθητικό κάπνισμα και στους χώρους διασκέδασης. Τέσσερις στους πέντε Ελληνες (78%) δηλώνουν ότι έχουν επισκεφθεί το τελευταίο εξάμηνο μπαρ, μέσα στο οποίο οι θαμώνες κάπνιζαν. Το ποσοστό είναι πολύ πιο υψηλό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (45%) αλλά και από αυτό της Τουρκίας (18%). Υπολείπεται, όμως, κατά πολύ του αντίστοιχου της Κύπρου, όπου φαίνεται ότι ο καπνός του τσιγάρου καλύπτει και το τελευταίο τετραγωνικό των μπαρ (98%).


ΔHMHTPHΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
πηγή : Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου