1 Ιουν 2010

Ανησυχητική η αύξηση των κοριτσιών που ξεκινούν το κάπνισμα

«Καμπανάκι» για τις καπνίστριες
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εθισμό όλο και περισσότερων γυναικών στη νικοτίνη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
Τo ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 1,1 δισ. άνθρωποι, είναι και με τη «βούλα» καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, τα οποία επιπλέον καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη και αναστρέψιμη αιτία θανάτου, με δυνατότητα πρόληψης και για τα δύο φύλα.

Οι γυναίκες αποτελούν το 20% του συνόλου των καπνιστών σε όλο τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νεαρών κοριτσιών που ξεκινούν το κάπνισμα. Ακόμα και οι καπνοβιομηχανίες, θέλοντας να προσελκύσουν νέες ομάδες-στόχους ως μελλοντικούς καταναλωτές, στρέφονται στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι σήμερα στον πλανήτη καπνίζουν 200 εκατομμύρια γυναίκες και μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 500 εκατ. καπνίστριες. Από αυτές, περισσότερες από 200 εκατομμύρια θα πεθάνουν πρόωρα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς οι περισσότερες γυναίκες που εθίζονται στη νικοτίνη ξεκινούν το κάπνισμα στην ηλικία της εφηβείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι έφηβες που καπνίζουν παρουσιάζουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των πνευμόνων, ενώ οι ενήλικες καπνίστριες εμφανίζουν πρόωρη έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Επίσης, στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση των κυβερνητικών φορέων για τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα συμβάλουν στη μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νόσων του αναπνευστικού και του καρκίνου, ασθένειες στις οποίες οι γυναίκες μέχρι πρόσφατα υπολείπονταν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών, πολλές από τις οποίες όμως μπορούν να προληφθούν ή να επιβραδυνθούν με τη διακοπή του καπνίσματος.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο των ανδρών, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξαιτίας των ασθενειών που προκαλεί η νικοτίνη να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους.
Σύμφωνα με στατιστικές, από τη δεκαετία του ‘50 έχει παρατηρηθεί αύξηση 600% στους θανάτους γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα. Το 1950 ο καρκίνος αυτού του τύπου ευθυνόταν για το 3% των θανάτων γυναικών, ενώ το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 25%. Δηλαδή το 2000 περισσότερες γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα παρά από καρκίνο του μαστού, μήτρας και ωοθηκών.
Για τις επόμενες δεκαετίες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις γυναίκες που δεν μπορούν να αντισταθούν στη βλαβερή συνήθεια, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων γυναικών θα υπερβούν τα αντίστοιχα των ανδρών.

Μίνα Αγγελίνη

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου