30 Νοε 2010

Σε βασανιστική περιπέτεια της υγείας οδηγεί το κάπνισμα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας ενημερώνει ότι η ΧΑΠ είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80 - 90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια.
Η νόσος, στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και η αναπνευστική ανεπάρκεια τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία. Η νόσος αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας. Είναι η τέταρτη αιτία θανάτου και νοσηρότητος στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται να ταξινομηθεί ως η τρίτη αιτία νοσηρότητος - θνησιμότητος έως το 2020. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, καθώς η νόσος υποδιαγνώσκεται. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δισ. δολάρια ετησίως).
Η νόσος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεωκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα Υγείας. Η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, γιατί το βασικό της αίτιο, που είναι το κάπνισμα, μπορεί να μειωθεί, ενώ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Παρʼ όλα αυτά, η νόσος αυτή δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής από το ιατρικό σώμα και τις εν γένει υγειονομικές αρχές, ακόμη και στα προηγμένα κράτη. Πολύ περισσότερο, το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει εξαιτίας αυτής της νόσου.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου