30 Νοε 2010

Θύματα καπνού

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Περίπου 600.000 νεκροί κάθε χρόνο. Πώς οι γονείς θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τους τα παιδιά.

Περίπου 600.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το παθητικό κάπνισμα σύμφωνα με τη πρώτη παγκόσμια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ένα τρίτο είναι παιδιά τα οποία εκτίθενται στον καπνό των γονιών τους όπως παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η μελέτη που συμπεριέλαβε 192 χώρες συμπέρανε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τα παιδιά τα οποία εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να καταστεί μοιραίο για τη ζωή τους κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονία και άσθμα. "Αυτό μας κάνει να καταλάβουμε το πόσο επικίνδυνος είναι ο καπνός", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Αρμάντο Περούγκα.
Περίπου 165.000 παιδιά πεθαίνουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού που σχετίζονται άμεσα με το παθητικό κάπνισμα κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Το παθητικό κάπνισμα και οι μολυσματικές ασθένειες είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός.
Μάλιστα τα πνευμόνια των παιδιών που εκτίθενται στο καπνό αναπτύσσονται πιο αργά από ότι των παιδιών που οι γονείς τους δεν καπνίζουν και έτσι μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, παγκοσμίως το 40% των παιδιών και το 68% των μη καπνιστών (33% άνδρες και 35% γυναίκες) είχαν εκτεθεί σε καπνό το 2004, κάτι που προκάλεσε 379.000 θανάτους από καρδιακές παθήσεις, 165.000 από προβλήματα του αναπνευστικού, 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο του πνεύμονα.
Στην Ευρώπη και στην Ασία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που εκτίθενται στον καπνό των άλλων ενώ το χαμηλότερο στην Αμερική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις γυναίκες, αφού σκότωσε 281.000 παγκοσμίως.

Πηγή: NEWS 247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου