7 Οκτ 2010

Πρόστιμο 3.000 € για κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 Με πολύ αυστηρή ποινή, επιβολή προστίμου 1.500 έως και 3.000 ευρώ ή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, θα τιμωρούνται οι οδηγοί ΙΧ που θα καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών, προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Εντατικοί αντικαπνιστικοί έλεγχοι όμως θα πραγματοποιούνται και στα σχολεία, παράλληλα με ενημερωτική εκστρατεία σε μαθητές και φοιτητές, καθώς και στα μαιευτήρια, με στόχο να διακόπτουν άμεσα το κάπνισμα όσες έγκυες καπνίζουν.
Τους σχετικούς ελέγχους θα πραγματοποιεί η Αστυνομία, ενώ η τροπολογία συντάχθηκε από τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο. Ο νέος υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να τηρηθεί πολύ αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος και έχει ζητήσει εντατικοποίηση των ελέγχων.
Δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε χθες από συνεργάτες του υπουργού σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αττική έδειξε ότι οι καταστηματάρχες, κυρίως στις καφετέριες, αντιμετωπίζουν αρκετά «χαλαρά» το θέμα. Ενώ στα εστιατόρια δεν σημειώθηκαν παραβάσεις, στις καφετέριες δεν συνέβαινε το ίδιο... Συνολικά, από τα 20 μαγαζιά που επισκέφθηκαν μόνο τα 3 ήταν άκαπνα.
Ολο τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, από την Στ' Δημοτικού μέχρι και όλο το Γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και σε φοιτητές θα γίνονται ενημερώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Οπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Δημόπουλος, η ενημέρωση θα γίνεται από ειδική ομάδα γιατρών σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα ενταθούν και οι έλεγχοι μέσα στα σχολεία ώστε να μην καπνίζουν κρυφά οι μαθητές. Εκστρατεία ενημέρωσης θα πραγματοποιείται παράλληλα και σε όλα τα μαιευτήρια, ενώ εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στα νοσοκομεία, όπου δεν έχουν διαπιστωθεί προς το παρόν παραβάσεις.
Σημειώνεται ότι οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα (1142), από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, έχουν ξεπεράσει τις 130.000 και από αυτές οι 1.749 αφορούν καταγγελίες.
Προς το παρόν οι ελεγκτές της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν μοιράσει μόνο μερικές δεκάδες πρόστιμα και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν περιοριστεί σε συστάσεις για να θεωρήσουν τα βιβλία αναφοράς. Σημειώνεται ότι η μη τήρηση βιβλίου αποτελεί παράβαση και συνεπάγεται πρόστιμο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου