29 Ιουλ 2010

Το παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου


Άτομα που βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους με καπνό, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους δεν εισπνέουν συχνά τον καπνό του τσιγάρου από το περιβάλλον.

Το συμπέρασμα της μελέτης έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες ενδείξεις που συνδέουν το παθητικό κάπνισμα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η μελέτη έγινε από το University College του Λονδίνου.
Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 13.000 άτομα από τη Βρετανία και τη Σκοτία.
Οι επιστήμονες για να καταμετρήσουν την ποσότητα του «παθητικού καπνού» χρησιμοποίησαν ένα τεστ σιέλου.
Η καταγραφή έγινε οκτώ συνεχόμενα έτη, καταγράφοντας ποιος εμφάνισε καρδιακό νόσημα και ποιος πέθανε από αυτό.
Στη διάρκεια της έρευνας, 32 από τους 1.500 εθελοντές, οι οποίοι ήταν παθητικοί καπνιστές χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ οι ίδιοι, πέθαναν από καρδιακό νόσημα, σε σχέση με 15 από τους 1.000 μη καπνιστές που ήταν ελάχιστα εκτεθειμένοι στον καπνό τρίτων.
Ο ερευνητής δρ Μαρκ Χάμερ δήλωσε ότι οι αναλύσεις που έγιναν σε όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, έδειξαν ότι η μεγάλη έκθεση στον καπνό τρίτων ενέχει πάνω διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρδιακό νόσημα.
Η συχνή έκθεση στον καπνό των άλλων, εξηγεί ο Χάμερ, «ισοδυναμεί με την συμβίωση με καπνιστή και με σχεδόν καθημερινό παθητικό κάπνισμα».
Περίπου ένας στους πέντε εθελοντές είχε υψηλά επίπεδα έκθεσης σε καπνό, σύμφωνα με το τεστ.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. το παθητικο καπνισμα δεν ειναι καλο για την υγεια των παιδιων.Και για οσες γυναικες ειναι εγκυος 8α πρεπει να αποφευγεται αυστηρα το καπνισμα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή