Βαρύς είναι ο φόρος σε ανθρώπινες ζωές που πληρώνει η χώρα μας λόγω του βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Μία ολόκληρη ελληνική πόλη 20.000 κατοίκων χάνεται κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το τσιγάρο.
Το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Εχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές ζουν 13 – 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, ενώ κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι νικοτίνη είναι σκληρό ναρκωτικό, ενώ η χρήση προϊόντων καπνού είναι ίση από πλευράς εξάρτησης με τη χρήση των ναρκωτικών ηρωίνης και κοκαΐνης!
Τα παραπάνω τόνισαν ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης ημερίδα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπεχράκης επισήμανε ότι μια «Ελλάδα» κάθε χρόνο σβήνει από το χάρτη παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 65 εκατ. άνθρωποι. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα 600 χιλ. άνθρωποι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κάπνισμα προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι καπνιστές, πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία.
πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου