3 Μαρ 2010

Πρόσθετοι φραγμοί για το κάπνισμα


Στη διαμόρφωση πιο αυστηρών μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προχωρεί το υπουργείο Υγείας.
Η πολιτική ηγεσία αξιολογεί τις προτάσεις της εθνικής επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων και εξετάζει ακόμη και την πλήρη απαγόρευση, την οποία προτείνει η εθνική επιτροπή. Σκοπός του υπουργείου είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αναθεώρησης των μέτρων, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την εθνική επιτροπή και εκπροσώπους φορέων. Κάλεσαν τους φορείς να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως το τέλος της εβδομάδας και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν σύντομα μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι θέμα δημόσιας υγείας και αποτελεσματικής πρόληψης και αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Αναφερόμενη στον ισχύοντα νόμο, είπε ότι είχε μεγάλα προβλήματα εφαρμογής: «Θέλουμε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θεωρεί αναποτελεσματικό τον μηχανισμό ελέγχου και εξετάζει τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επεσήμανε ότι οι εξαιρέσεις του νόμου υπονόμευσαν την εφαρμογή του και πρότεινε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπέρ των εξαιρέσεων, ωστόσο, τάχθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των μπαρ, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των παραδοσιακών καφενείων. Πρότειναν αναστολή ισχύος του νόμου μέχρι να ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να αφορούν μόνο τους καπνιστές που παραβιάζουν τα μέτρα και όχι τους επιχειρηματίες. Η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου προκάλεσε αθέμιτο ανταγωνισμό, σχολίασαν οι εστιάτορες.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σχολίασαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του καπνίσματος και των περιπτερούχων ότι δεν διαθέτουν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είπαν ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες από εργοδότες και εργαζόμενους.

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου