8 Μαρ 2010

Τα μισά Ελληνόπουλα αρχίζουν το κάπνισμα από τα 12


Τα μισά Ελληνόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα από την ηλικία των 12 ετών και αυτό συμβαίνει από... μαγκιά, αντίδραση ή ακόμα και περιέργεια, δίχως να ξέρουν τις άσχημες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους το κάπνισμα!
Ο διαπρεπής καρδιοχειρουργός του Θεραπευτηρίου Υγεία δρ Στυλιανός Παττακός έκανε την πιο πάνω συγκλονιστική αποκάλυψη, στους μαθητές του Γυμνασίου «Άγιος Απόστολος» στον Βόλο.

Ο κ. Παττακός παραθέτοντας τα στοιχεία της έρευνας στους εφήβους, ανέφερε ότι το 40% με 45% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου είναι μανιώδεις καπνιστές, αφού εθίζεται στη νικοτίνη από την ηλικία των 12 ετών.

Εξάλλου σύμφωνα με επισήμανση του ίδιου, το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι δυνατόν να στερήσουν το μέλλον και τα όνειρά τους, εφόσον καταστρέφουν τον ανθρώπινο οργανισμό πριν καλά-καλά προλάβει να αναπτυχθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα λόγια του γιατρού, προξένησαν έντονο προβληματισμό σε καθηγητές και μαθητές που ανήσυχοι άκουγαν τις συνέπειες που είναι δυνατόν να έχουν υποστεί ή θα υποστούν στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα.

Έπειτα οι μαθητές κλήθηκαν να δώσουν απάντηση για ποιο λόγο καπνίζουν ή σκέφτονται να αρχίσουν το κάπνισμα και απάντησαν ότι κατευθύνονται στη βλαβερή αυτή συνήθεια ή από μαγκιά ή επειδή τους παρασύρει η παρέα τους, είτε επειδή βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν ενώ άλλοι λόγοι ήταν η αντίδραση αλλά και η περιέργεια.

Επιπλέον ο καρδιοχειρουργός συνέδεσε το κάπνισμα με διάφορους τύπους καρκίνου, αναφέροντας ότι «το 90% των καρκίνων του πνεύμονα έχει αιτία το κάπνισμα, ενώ είναι και αιτία εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του πεπτικού συστήματος και του οισοφάγου. Παράλληλα προκαλεί εμφύσημα αλλά και εμφράγματα».

Ο κ. Παττακός συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ο καπνιστής έχει ανάγκη από αγάπη και κατανόηση και όχι ποινές επειδή είναι ένας ασθενής που είναι εξαρτημένος και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Χρειάζεται στήριξη και μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να απεξαρτηθεί, υπογράμμισε.

Και κατέληξε μιλώντας για το αλκοόλ και την υπέρμετρη χρήση του από τους εφήβους, ενώ αναφέρθηκε και στα ναρκωτικά, τα οποία πλέον έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να βρει πολύ εύκολα.
Δημοσίευση από Sportime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου