12 Δεκ 2010

Δεν κάνουν πίσω για το κάπνισμα

Δεν θα ελαστικοποιηθούν τα μέτρα για το κάπνισμα, αλλά αντίθετα θα ενταθούν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ ήδη έχουν δοθεί 500 πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.
Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, που πραγματοποιείται 2-4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, λ. Κηφισίας 39, στο Μαρούσι.
Ερευνα που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας και ο αναπλ. καθηγητής Π. Μπεχράκης καταγράφει μείωση της καπνιστικής συνήθειας κατά 7% στους άνδρες και αύξηση κατά 3,7% στις γυναίκες, ενώ κάθε χρόνο έχουμε 50.000 νέους καπνιστές στην Ελλάδα.
Προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας παρουσιάζονται και στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Το 43% όσων επισκέφθηκαν κάποιο εστιατόριο τον τελευταίο μήνα δήλωσαν ότι είδαν πελάτες να καπνίζουν «μερικές φορές», «συχνά» ή «πάντα», ενώ μόνο το 37% διαπίστωσαν ότι στο εστιατόριο δεν υπήρχε καθόλου καπνός.
Το αντίστοιχο ποσοστό για μπαρ, κλαμπ και καφέ ήταν μόλις 33%. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, κλαμπ και καφέ βρίσκει σύμφωνους το 63% των ανθρώπων. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι αυτή δεν τηρείται, μόνο το 17% δηλώνει ότι θα διαμαρτυρόταν στον υπεύθυνο του καταστήματος, το 11% θα διαμαρτυρόταν στον καπνιστή και μόλις το 1% θα έκανε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Ενδεχομένως οι αναγνώστες του blog σας να γνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απαγορεύεται σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω σαν χρονιος καπνιστης καθε φορα που εβγαινα εξω και εβλεπα ανθρωπους να καπνιζουν σε κλειστους χωρους και ουσιαστικα να κανουν κακο στους γυρω τους ενιωθα ασχημα ασχετως το οτι και εγω ημουν καπνιστης αλλα βεβαια δε καπνιζα ποτε σε κλειστους χωρους εκτος αν ηταν χωρος καπνιστων. Ετσι λοιπον ειπα οτι δε παει αλλο και αγορασα ενα ηλεκτρονικο τσιγαρο απο εδω https://www.altersmoke.gr/ και υσηχασα. Πρωτα απο θεμα υγιειας και μετα απο κοινωνικο θεμα και βεβαια και θεμα νομοθεσιας. Εχω το ηλεκτρονικο και εχω το κεφαλι μου υσηχο χωρις να χρειαζεται να βγω εξω ή να ενοχλω τους γυρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Α4Γ/Γ.Π./ΟΙΚ.10790/13.2.2017

      ......Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού , ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στους παρακάτω αναφερόμενους χώρους:...........

      Διαγραφή