19 Σεπ 2010

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα δεν πάνε μαζί !

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει σοβαρά το έμβρυο. Δυστυχώς όμως πάρα πολλές μέλλουσες μητέρες αγνοούν αυτή την ιατρική υπόδειξη, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την κυοφορία αλλά και την υγεία τού παιδιού τους.

Οι γιατροί σε αυτό το θέμα είναι κατηγορηματικοί.  Η κακή αυτή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αποβολή, αποκόλληση του πλακούντα, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου ή αυξημένη συγκέντρωση μονοξειδίου τού άνθρακα στο αίμα του. Κι αν μητέρα και παιδί την "γλιτώσουν" από όλους αυτούς τους κινδύνους και ο τοκετός έχει αίσιο τέλος και πάλι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς μπορεί σύντομα να δούμε τα τραγικά αποτελέσματα του τσιγάρου στην πνευματική ανάπτυξη αυτού του αθώου και αγνού πλάσματος που ήρθε στο κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρει μερίδιο ευθύνης για τους  αιφνίδιους  θανάτους  για τους  πυρετικούς  σπασμούς στη βρεφική ηλικία, ενώ το ενοχοποιούν και για διάφορες διαταραχές της συμπεριφοράς των παιδιών, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η διάσπαση της προσοχής, η υπερκινητικότητα και η ανεξέλεγκτα παρορμητική συμπεριφορά. Τα νεογνά των καπνιστριών, λένε οι ειδικοί, μερικές φορές εμφανίζουν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η διαταραχή αυτή φθάνει στα όρια της υπέρτασης.
Γι αυτό λοιπόν οι γυναίκες που εγκυμονούν πρέπει να πάρουν απόφαση να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια. Για την καλή υγεία του παιδιού τους που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο και για την υγεία την δικιά τους!

πηγή: Σταυρινίκη Λιονταρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου