2 Μαΐ 2010

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Κάθε Ελληνας έχει το δικαίωμα να διασκεδάζει χωρίς να βήχει


«Το παθητικό κάπνισμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με έντονα στοιχεία αδικίας, καταπίεσης και κοινωνικού αποκλεισμού του μη καπνιστή από τρόπους ζωής και διασκέδασης που φαίνεται να ανήκουν μόνο σε όσους καπνίζουν».
Αυτήν την απάντηση δίνει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης σε εκείνους τους λάτρεις του καπνού που υποστηρίζουν πως έχουν το δικαίωμα επιλογής.
Υποστηρίζει ωστόσο πως για να πετύχουν τα μέτρα η δημόσια υγεία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συναλλαγής και διαπραγμάτευσης, ψηφοθηρικής ή άλλης μορφής.


1 Γιατί απέτυχαν τα μέτρα για το κάπνισμα;

Οι εκλογές, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, η γρίπη και η οικονομική κρίση διέκοψαν τη συνέχεια των πραγμάτων και αδρανοποίησαν τελικά μια γενναία δραστηριότητα του υπουργείου Υγείας. Χρειάζεται ισχυρή και συνεχής πολιτική βούληση.

2 Τα «παραθυράκια» άφησαν ελεύθερο το πεδίο για το κάπνισμα;

Αυτό είχε υποδειχθεί και πριν από την ψήφιση του νόμου. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε.

3 Επιμένετε σε αυστηρότερη νομοθεσία;

Δεν επιμένω εγώ, αλλά η κοινή γνώμη. Το 72% των Ελλήνων και το 80% του συνόλου των πολιτών της Ευρώπης επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

4 Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Οτι απλούστατα κάθε έλληνας πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να διασκεδάζει χωρίς να βήχει και κάθε εργαζόμενος να προστατεύεται από ένα εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει ορυχείο του Μεσαίωνα.

5 Πότε εκτιμάτε πως θα σβήσουν τα τσιγάρα;

Οταν ένας πρωθυπουργός της χώρας αυτής θα θελήσει να ενεργοποιήσει όλο το Υπουργικό Συμβούλιο στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας καθαρής, σύγχρονης και απλής, χωρίς «παραθυράκια» και χωρίς υποχωρήσεις στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα του χώρου.

6 Μήπως εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες
κέντρων εστίασης και ψυχαγωγίας θα πληγούν διπλά;

Η κρίση αυτή, ως αποτέλεσμα κοντόφθαλμων και ανεύθυνων οικονομικά επιλογών, είναι ένα μάθημα κοινωνικής ευθύνης για τον καθένα μας. Το κάπνισμα δεν είναι παρά μία αιτία της κρίσης- κοστίζει περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία μας. 7 Ηδη οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών καφενείων και των κέντρων διασκέδασης ζητούν να εξαιρεθούν.

Μια τέτοια εξαίρεση θα ήταν πολύ χειρότερη από το «παράθυρο» των 70 τ.μ. Διότι επιχειρεί τη νομοθετική αναγόρευση του καπνίσματος σε παραδοσιακό και πολιτισμικό στοιχείο του λαού μας.

8 Τι θα κάνουν εκείνοι οι ιδιοκτήτες που έχουν δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για διαχωριστικά και ειδικό εξαερισμό;

Να απαντήσουν όσοι τυχόν αδειοδότησαν τέτοιες περιπτώσεις και όσοι ακόμη καθυστερούν να νομοθετήσουν με σαφήνεια και καθαρότητα.

9 Μήπως ακολουθούμε το σύστημα της Ισπανίας- οι αρμόδιοι κερδίζουν χρόνο έως ότου επιτύχουν ευρύτερη υποστήριξη;

Το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» έχει αποτύχει διεθνώς.

10 Ο καπνιστής δεν έχει δικαιώματα;

Βεβαίως. Η καταχρηστική όμως άσκησή τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα σε τρίτους.

11 Εχοντας υπάρξει καπνιστής, πόσο εύκολο είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα;
Ο γάμος, η απόκτηση παιδιών αποτελούν σοβαρά ερεθίσματα. Εγώ έτσι το έκοψα. Σε κάθε περίπτωση όμως επιβάλλεται η ανάπτυξη ειδικών υποδομών, οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται και στη χώρα μας.

12 Είστε «ταγμένος» αντικαπνιστής;

Οχι. Πιστεύω ότι μαζί με τον καπνιστή πρέπει να γίνεται κάθε θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του θέματος, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι το προσωπικό πιστεύω μου, περίπου από το 1985 που άρχισα αυτήν την προσπάθεια.

13 Εάν όλοι σταματούσαν να καπνίζουν, πόσα χρόνια ζωής θα κέρδιζαν;

Ενας νέος καπνιστής που συνεχίζει το κάπνισμα «χάνει» το 25% της ζωής του.

14 Καπνίζουν όμως ακόμη και γιατροί.

Η εξάρτηση είναι τόσο δυνατή ώστε δεν ξεπερνιέται μόνο με τη γνώση.

15 Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση των καπνιστών;

Υπάρχει διεθνής εμπειρία. Οι καφετέριες και οι χώροι διασκέδασης των νέων είναι χώροι «παραγωγής» νέων καπνιστών. 16 Οι επόμενες γενιές θα είναι άκαπνες...

Ο στόχος είναι πιο ρεαλιστικός: μείωση του καπνίσματος κατά 5% σε πέντε χρόνια.

17 Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα βοηθήσει;
Αποδεδειγμένα. Ιδίως σε κρίσεις όπως η σημερινή.

18 Οι τσουχτερές τιμές οδηγούν αρκετούς στον καπνό.

Καμία μορφή καπνίσματος δεν πρέπει να είναι φθηνή.

19 Πρόσφατα υπεγράφη η αρχή μιας επίσημης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ηarvard...

Ενα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ηarvard για σχεδιασμό και εφαρμογή κοινής δράσης. Για πρώτη φορά η δραστηριότητα στρέφεται κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία με ιδιαίτερη έμφαση στην εφηβική και την προεφηβική ηλικία.

20 Η χώρα μας έχει υπογράψει το σύμφωνο για τον έλεγχο του καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;

Ως εκπρόσωπος της χώρας μας στη Γενική Συνέλευση των συμβαλλομένων μερών του FCΤC (Conference of the Ρarties, CΟΡ) έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση απολογούμενος για καθυστερήσεις, οι οποίες δεν ξέρω μέχρι πότε θα γίνονται ανεκτές.


Του ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου