5 Φεβ 2010

Στις Σέρρες η απαγόρευση του καπνίσματος δεν ισχύει


Στις Σέρρες η απαγόρευση του καπνίσματος δεν ισχύει, καθώς δεν εγκρίθηκε καμία άδεια μολονότι έχουν κατατεθεί 200 περίπου αιτήσεις. Εν αναμονή μάλιστα μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τα αντικαπνιστικά μέτρα, αρνούνται να προχωρήσουν σε μια νέα επένδυση που απαιτεί ο διαχωρισμός του καταστήματος.

Έχουν πολύ διατυμπανιστεί τα μέτρα κατά του καπνίσματος που θα εφαρμοζόταν από την 1η Ιουλίου 2009. Τα μέτρα αποτελούν βέβαια ένα βήμα, αφού απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά αποδειχθήκε μετέωρο. Γιατί ποιος θα τα εφαρμόσει σε μια χώρα που όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται.

Θετικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους 6 στους 10 καπνιστές και 9 στους 10 μη καπνιστές στη χώρα μας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που τα βλέπουν με... καλό μάτι είναι ιδιαίτερα υψηλό στους εργαζόμενους σε εστιατόρια και ταβέρνες, καθώς αγγίζει το 86 %.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα
12-22 Απριλίου 2009 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής( ΙΚΠΙ), στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.037 ενηλίκων καπνιστών και 2.006 ενήλικων μη καπνιστών, το 38,2% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές, ενώ το 70% αναφέρει έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και το 95% σε μπαρ, εστιατόρια-ταβέρνες. Παράλληλα, το 94% των μη καπνιστών και το 73,5%
των καπνιστών χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα ισχύοντα μέτρα σε εστιατόρια-ταβέρνες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες θεωρούν ως πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία (83%), την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%), τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), τη χορήγηση των ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%), τις καμπάνιες ενημέρωσης
(69%), την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανήλικους (63%).
Το παθητικό κάπνισμα ελλοχεύει κινδύνους
"Επικίνδυνο, όμως, αποδεικνύεται και το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τρομοκρατική ενέργεια. Οι συνέπειές του είναι τραγικές, τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το χειρότερο όμως είναι ότι το 85% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θεωρείται και παράγοντας κινδύνου για καρκινογενέσεις", επισημαίνει η κ. Πατάκα.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, στη χώρα μας οι καρδιακοί θάνατοι από παθητικό κάπνισμα ανέρχονται γύρω στις 3.000 ετησίως. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 30%. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι ο παθητικός καπνιστής, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί, εισπνέει τόσο καπνό όσο αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 25%-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές που έχουν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα.

Συντάχθηκε απο τον ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2010 12:38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου