25 Φεβ 2009

Κόψτε το κάπνισμα

Κόβοντας το κάπνισμα, κάνετε ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την υγεία της καρδιάς σας. Αν το έχετε ήδη σταματήσει, σίγουρα θα απολαμβάνετε τις βελτιώσεις στην υγεία σας και την γενική αίσθηση ευεξίας που νιώθετε.
Διακόπτοντας το κάπνισμαΌταν σταματάτε να καπνίζετε, σίγουρα στην αρχή θα νιώθετε νευρικοί και ανήσυχοι και θα έχετε κάποια ρίγη. Αυτή η φάση είναι προσωρινή και θα κρατήσει μόνο μερικές εβδομάδες το πολύ – τα συμπτώματα αυτά δείχνουν ότι αναρρώνετε!Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία και το σώμα σας μαθαίνει να τη ζητάει. Αν δυσκολεύεστε, δοκιμάστε τσιρότα νικοτίνης, τσίχλες, συσκευές εισπνοών και ρινικά σπρέι. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ή τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες συμβουλές.
Θα νιώσετε πολύ καλύτερα!Σίγουρα ξέρετε τα μακροπρόθεσμα οφέλη που έχει το κόψιμο του καπνίσματος. Γνωρίζετε όμως πόσα άμεσα οφέλη θα αισθανθείτε αμέσως μόλις σταματήσετε να καπνίζετε;
Σε λίγες ώρες:
Θα αναπνέετε πάλι κανονικά. Οι καπνιστές συχνά λαχανιάζουν πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές.
Η κυκλοφορία σας θα βελτιωθεί σε χέρια και πόδια και θα τα αισθάνεστε πιο ζεστά.
Σε λίγες μέρες:
Οι άμυνες του σώματος θα ενισχυθούν και θα έχετε σπανιότερα βήχα, κρυολογήματα και άλλους ιούς
Θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό, καθώς η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης θα επιστρέψουν
Η κακή μυρωδιά των τσιγάρων που μένει σε ρούχα και έπιπλα θα εξαφανιστεί
Η όρεξή σας θα αρχίσει να ανεβαίνει, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά.
Σε λίγους μήνες:
Η κυκλοφορία του αίματος θα συνεχίσει να βελτιώνεται και το περπάτημα θα είναι πιο εύκολο
Θα δείτε και οικονομικά οφέλη – δεν φαντάζεστε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε από το κόψιμο του καπνίσματος!
Μακροπρόθεσμα:
Θα βοηθήσετε την καρδιά σας να παραμείνει υγιής
Επειδή το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, κόβοντάς το θα δείχνετε νεότεροι για περισσότερο.Συγχαρητήρια για την απόφασή σας να κόψετε το κάπνισμα – αυτό είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε στην προσπάθεια σας:
Ορίστε μια ημερομηνία που θα σταματήσετε να καπνίζετε και τηρήστε την
Ασχοληθείτε με διάφορα για να μη σκέφτεστε τα τσιγάρα
Ζητήστε την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σας
Αλλάξτε τις συνήθειές σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που είναι πιθανότερο να καπνίσετε, π.χ. μην πηγαίνετε στο καπνιστήριο στη δουλειά ή στο μαγαζί που αγοράζατε συνήθως τσιγάρα
Ανταμείψτε τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε τα χρήματα που εξοικονομείτε από το κάπνισμα για να αγοράσετε ένα δώρο για εσάς
Κάντε θετικές σκέψεις και παίρνετε τις μέρες μία-μία. Κάθε μέρα χωρίς τσιγάρο είναι καλή για την καρδιά σας και την υγεία σας.

πηγή:

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΕΥ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΩΝ:
    Η αντικαπνιστική εκστρατεία των Ναζί προς εξαγνισμό της άρειας φυλής



    Κατάρα των ερυθρόδερμων εναντίον της λευκής φυλής αποκαλούσε ο Χίτλερ τον καπνό. Η δυναμική αντικαπνιστική εκστρατεία των Ναζί αντανακλούσε την πολιτική ιδεολογία που υπογράμμιζε τις αρετές της σωματικής υγείας και της φυλετικής καθαρότητας. Παρόμοιες αντιλήψεις είχαν επικρατήσει στην Ιταλία του Μουσολίνι και την Ισπανία του Φράνκο, όχι μόνο για τον καπνό αλλά και για το αλκοόλ και την υγιεινή διατροφή. Το κάπνισμα εξοβελίστηκε από τους δημόσιους χώρους, απαγορεύτηκε κάθε διαφήμιση ή δημόσια αναφορά του. Οι καπνοκαλλιεργητές υποχρεώθηκαν να αλλάξουν καλλιέργεια, οι φόροι καπνού τριπλασιάστηκαν. Ειδικά κλιμάκια επισκέπτονταν τα σχολεία και παρουσίαζαν στα παιδιά τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος. Αντλώντας από το πλούσιο απόθεμα στρεοτύπων και μισαλλοδοξίας του ναζισμού (η στρατιωτική μπότα που αποβάλλει κλωτσηδόν μια βρωμερή συνήθεια, ο Εβραίος καιροσκόπος χρηματιστής ως εκφυλισμένο παράσιτο με το σύμβολο της ανάλγητης πλουτοκρατίας στο φιλήδονο στόμα), προπαγανδιστικές αφίσες παρουσίαζαν το κάπνισμα σαν αηδιαστική συνήθεια των Εβραίων, των μουσικών της τζαζ, των τσιγγάνων, των μαύρων, των κομμουνιστών και των ομοφυλοφίλων. Τότε διατυπώθηκε για πρώτη φορά ο όρος «παθητικό κάπνισμα» στο «Tabak und Organismus» του Fritz Lickint, που εκδόθηκε το 1035 σε συνεργασία με τη Γερμανική Αντικαπνιστική Ένωση. Παραδόξως, η ετήσια κατά καφαλήν κατανάλωση καπνού στη Γερμανία μεταξύ 1932 και 1939 αυξήθηκε από 570 σε 970 τσιγάρα, σε σημείο ορισμένοι αναλυτές να κάνουν λόγο για «πολιτιστική αντίσταση» των καπνιστών.


    πηγή:
    http://www.bmj.com/archive/7070nd2.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή