15 Απρ 2011

Τα πάθη του παθητικού καπνιστή

Εξι φορές τη ρύπανση μιας εθνικής οδού με μεγάλη ροή αυτοκινήτων παράγει το παθητικό κάπνισμα, όταν υπάρχει συσσωρευμένος καπνός σε ένα γεμάτο εστιατόριο, ο οποίος έχει υψηλότερα επίπεδα από πολλά δηλητήρια απ' ό,τι ο καπνός που αναπνέεται άμεσα από το τσιγάρο.Σημειώνεται ότι στα συστατικά του αναμμένου τσιγάρου που καίγεται περιέχονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 200 δηλητήρια και περισσότερα από 60 καρκινογόνα.

Δυστυχώς, ακόμη το 85% των πολιτών δεν πιστεύουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία ή ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά, αν και κατατάσσεται ως τρίτη -μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ- κατά σειρά αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να αποφευχθεί.
Στις ΗΠΑ οι καρδιαγγειακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα ανέρχονται περίπου στους 60.000 το χρόνο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας.
Στη χώρα μας, 45% των αντρών και 37% των γυναικών εκτίθενται στον καπνό των άλλων και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα στα έξι άτομα που εκτίθενται στον καπνό θα παρουσιάσει στεφανιαία νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου