16 Φεβ 2011

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο DNA μέσα σε λίγα λεπτά

Το κάπνισμα αρχίζει να προκαλεί βλάβες στο DNA του καπνιστή μέσα σε λίγα λεπτά από την εισπνοή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι πολύ σύντομα έπειτα από την έναρξή του αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου.
«Τα ευρήματά μας πρέπει να αποτελέσουν ισχυρή προειδοποίηση προς όσους σκέφτονται να αρχίσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στήβεν Χέχτ, από το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Όπως γράφουν ο δρ Χεχτ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Χημική Έρευνα στην Τοξικολογία» (CRT), επιστράτευσαν 12 καπνιστές και τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις για να καταγράψουν πως ακριβώς δρα στον οργανισμό ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας (PAH) που λέγεται φαινανθρένιο.
Οι πολυκυκλίκοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι μια ομάδα καρκινογόνων ουσιών του τσιγάρου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στο DNA και γι' αυτό θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (ο καρκίνος αυτός κοστίζει καθημερινά τη ζωή 3.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με το 90% από αυτούς να είναι νυν ή πρώην καπνιστές).
Έως τώρα, όμως, λίγα ήταν γνωστά για τον μηχανισμό δράσεώς τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αμέσως σχεδόν μόλις εισέλθει στον οργανισμό το φαινανθρένιο μετατρέπεται σε μια τοξική ουσία, η οποία μέσα σε 15 έως 30 λεπτά από την εισπνοή του καπνού επιτίθεται στο γενετικό υλικό των κυττάρων και αρχίζει να προκαλεί βλάβες στο DNA.
Η ταχύτητα αυτού του καρκινογόνου μηχανισμού προκάλεσε την έκπληξη των ερευνητών, οι οποίοι δήλωσαν πως εάν είχε γίνει... ενδοφλέβια έγχυση του φαινανθρενίου στους εθελοντές, αποκλείεται να είχε επιδράσει ταχύτερα!

ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: Madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου