13 Μαΐ 2008

Ποτέ δεν είναι αργά για διακοπή του καπνίσματος


Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά να διακόψει κάποιος το κάπνισμα και να δει οφέλη στην υγεία του. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια μέσα σε διάστημα 5 ετών και είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 20% να εμφανίσουν καρκίνο σχετιζόμενο με το κάπνισμα, στο διάστημα αυτό.
Υπολογίζεται ότι 5 εκατ. πρόωροι θάνατοι, το 2000, οφείλονταν στο κάπνισμα. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι που οφείλονται στο τσιγάρο, θα φτάσουν σε 10 εκατ. ετησίως, στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες. Προηγουμένως, δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία του κάποιος που διακόπτει το κάπνισμα.
Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κάπνισμα μπορεί να περιοριστούν τα πέντε πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ που έκαναν την έρευνα, εξέτασαν στοιχεία 100.000 γυναικών. Σε διάστημα 24 ετών 12.483 από αυτές πέθαναν. Οι ερευνητές εξέτασαν ποιες ήταν καπνίστριες, ποιες είχαν διακόψει το κάπνισμα και ποιες δεν κάπνισαν ποτέ.
Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε κατά 13% μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια διακοπής του τσιγάρου, σε σχέση με τον κίνδυνο ανθρώπων που συνέχιζαν να καπνίζουν.
Σχετικά με τις αιτίες θανάτου, οι περισσότερες μειώσεις ποσοστών φάνηκαν σε διάστημα πέντε ετών όσον αφορά τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Όσον αφορά τον θάνατο από νόσους του αναπνευστικού, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 18% τα πέντε έως δέκα χρόνια κατά τη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
πηγή: http://www.iatronet.gr/